Global Privacy Policy — Worldwide

Effective date: 1 August 2019

Welcome to Stripe!

Stripe, Inc. and its affiliates (collectively “Stripe”, “we” and “us”) respect your privacy. We offer services that enable platforms and merchants to run businesses, and to safely conduct online payment transactions.

This Global Privacy Policy describes the types of Personal Data we collect through our payments products and services (“Services”) and via our online presence, which include our main website at stripe.com, as well as services and websites that we enable Internet users to access, such as Stripe Checkout and the Stripe Shop (collectively, our “Sites”). This policy also describes how we use Personal Data, with whom we share it, your rights and choices, and how you can contact us about our privacy practices. This policy does not apply to third-party websites, products, or services, even if they link to our Services or Sites, and you should consider the privacy practices of those third-parties carefully.

This Privacy Policy is provided in a layered format. Click through to jump to a specific section.

1. Overview

Stripe obtains Personal Data about you from various sources to provide our Services and to manage our Sites. “You” may be a visitor to one of our websites, a user of one or more of our Services (“User” or “Stripe User”), or a customer of a User (“Customer”). If you are a Customer, Stripe will generally not collect your Personal Data directly from you. Your agreement with the relevant Stripe User should explain how the Stripe User shares your Personal Data with Stripe, and if you have questions about this sharing, then you should direct those questions to the Stripe User.

Learn more


a. Site visitors.

If you visit or use our Sites, we may collect Personal Data. For example, we collect Personal Data that you submit to us via online forms and surveys, and when you contact us by email.

b. Payment processing services (Stripe as a data processor).

As a processor of payment transactions and provider of related services, we may collect, use and disclose Personal Data about Customers when we act as a Stripe User’s service provider. Stripe Users are responsible for making sure that the Customer’s privacy rights are respected, including ensuring appropriate disclosures about third party data collection and use. To the extent that we are acting as a Stripe User’s data processor, we will process Personal Data in accordance with the terms of our agreement with the Stripe User and the Stripe User’s lawful instructions. If you are a Customer and would like to obtain more information about how a Stripe User uses third party services like Stripe to process your Personal Data in the context of payment transactions, please contact the Stripe User directly or visit the Stripe User’s privacy policy.

c. Fraud prevention activities and activities for offering a compliant and secure platform.

The collection and use of Personal Data is critical in helping us to ensure that our platform and services are safe, secure and compliant. In the context of fraud monitoring, prevention and detection services, we may monitor insights and patterns of payment transactions and other online signals to reduce the risk of fraud, money laundering and other harmful activity for ourselves, our Users and their Customers. The Stripe entities responsible for the collection and use of Personal Data for fraud monitoring, detection and prevention activities are indicated below.

2. Personal Data We Collect

a. Personal Data that we collect about you.

Personal Data is any information that relates to an identified or identifiable individual. The Personal Data that you provide directly to us through our Sites will be apparent from the context in which you provide the data. In particular:

  • When you register for a Stripe account we collect your full name, email address, and account log-in credentials.
  • When you fill-in our online form to contact our sales team, we collect your full name, work email, country, and anything else you tell us about your project, needs and timeline.
  • When you use the “Remember Me” feature of Stripe Checkout, we collect your email address, payment card number, CVC code and expiration date.

When you respond to Stripe emails or surveys we collect your email address, name and any other information you choose to include in the body of your email or responses. If you contact us by phone, we will collect the phone number you use to call Stripe. If you contact us by phone as a Stripe User, we may collect additional information in order to verify your identity.

If you are a Stripe User, you will provide your contact details, such as name, postal address, telephone number, and email address. As part of your business relationship with us, we may also receive financial and personal information about you, such as your date of birth and government identifiers associated with you and your organization (such as your social security number, tax number, or Employer Identification Number).

If you are a Customer, when you make payments or conduct transactions through a Stripe User’s website or application, we will receive your transaction information. Depending on how the Stripe User implements our Services, we may receive this information directly from you, or from the Stripe User or third parties. The information that we collect will include payment method information (such as credit or debit card number, or bank account information), purchase amount, date of purchase, and payment method. Different payment methods may require the collection of different categories of information. The Stripe User will determine the payment methods that it enables you to use, and the payment method information that we collect will depend upon the payment method that you choose to use from the list of available payment methods that are offered to you by the Stripe User. When you make a transaction, we may also receive your name, email, billing or shipping address and in some cases your transaction history to authenticate you.

When we conduct fraud monitoring, prevention and detection activities, we may also receive Personal Data about you from our business partners, financial service providers, identity verification services, and publicly available sources (e.g., name, address, phone number, country), as necessary to confirm your identity and prevent fraud. Our fraud monitoring, detection and prevention services may use technology that helps us assess the risk associated with an attempted transaction that is enabled on the Stripe User’s website or the application that collects information.

You may also choose to submit information to us via other methods, including: (i) in response to marketing or other communications, (ii) through social media or online forums, (iii) through participation in an offer, program or promotion, (iv) in connection with an actual or potential business relationship with us, or (v) by giving us your business card or contact details at trade shows or other events.

b. Information that we collect automatically on our Sites.

Our Sites use cookies and other technologies to function effectively. These technologies record information about your use of our Sites, including:

  • Browser and device data, such as IP address, device type, operating system and Internet browser type, screen resolution, operating system name and version, device manufacturer and model, language, plug-ins, add-ons and the language version of the Sites you are visiting;
  • Usage data, such as time spent on the Sites, pages visited, links clicked, language preferences, and the pages that led or referred you to our Sites.

We also may collect information about your online activities on websites and connected devices over time and across third-party websites, devices, apps and other online features and services. We use Google Analytics on our Sites to help us analyze Your use of our Sites and diagnose technical issues.

To learn more about the cookies that may be served through our Sites and how You can control our use of cookies and third-party analytics, please see our Cookie Policy.

3. How We Use Personal Data

a. Our products and services.

We rely upon a number of legal grounds to ensure that our use of your Personal Data is compliant with applicable law. We use Personal Data to facilitate the business relationships we have with our Users, to comply with our financial regulatory and other legal obligations, and to pursue our legitimate business interests. We also use Personal Data to complete payment transactions and to provide payment-related services to our Users.

Learn more


Contractual and pre-contractual business relationships. We use Personal Data for the purpose of entering into business relationships with prospective Stripe Users, and to perform the contractual obligations under the contracts that we have with Stripe Users. Activities that we conduct in this context include:

  • Creation and management of Stripe accounts and Stripe account credentials, including the evaluation of applications to commence or expand the use of our Services;
  • Creation and management of Stripe Checkout accounts;
  • Accounting, auditing, and billing activities; and
  • Processing of payments with Stripe Checkout, communications regarding such payments, and related customer service.

Legal and regulatory compliance. We use Personal Data to verify the identity of our Users in order to comply with fraud monitoring, prevention and detection obligations, laws associated with the identification and reporting of illegal and illicit activity, such as AML (Anti-Money Laundering) and KYC (Know-Your-Customer) obligations, and financial reporting obligations. For example, we may be required to record and verify a User’s identity for the purpose of compliance with legislation intended to prevent money laundering and financial crimes. These obligations are imposed on us by the operation of law, industry standards, and by our financial partners, and may require us to report our compliance to third parties, and to submit to third party verification audits.

Legitimate business interests. We rely on our legitimate business interests to process Personal Data about you. The following list sets out the business purposes that we have identified as legitimate. In determining the content of this list, we balanced our interests against the legitimate interests and rights of the individuals whose Personal Data we process. We:

  • Monitor, prevent and detect fraud and unauthorized payment transactions;
  • Mitigate financial loss, claims, liabilities or other harm to Users and Stripe;
  • Respond to inquiries, send service notices and provide customer support;
  • Promote, analyze, modify and improve our products, systems, and tools, and develop new products and services;
  • Manage, operate and improve the performance of our Sites and Services by understanding their effectiveness and optimizing our digital assets;
  • Analyze and advertise our products and services;
  • Conduct aggregate analysis and develop business intelligence that enable us to operate, protect, make informed decisions, and report on the performance of, our business;
  • Share Personal Data with third party service providers that provide services on our behalf and business partners which help us operate and improve our business;
  • Ensure network and information security throughout Stripe and our Services; and
  • Transmit Personal Data within our affiliates for internal administrative purposes.

Payment transactions and related services (Stripe as a data processor). As a processor of payment transactions, we use Personal Data of our User’s Customers to process online payment transactions and authenticate Customers on behalf of our Users. All such use is pursuant to the terms of our business relationships with our Users. In addition, we may offer payment-related services to Users who have requested such services, and our delivery of such related services to our Users may involve the use of Personal Data. For example, a Stripe User may specify parameters for transactions submitted by its Customers that determine whether the transactions are blocked or allowed by our platform. The entity responsible for the collection and use of Customer’s Personal Data in the context of payment transactions and payment-related services is the User.

If we need to use your Personal Data in other ways, we will provide specific notice at the time of collection and obtain your consent where required by applicable law.

b. Marketing and events-related communications.

We may send you email marketing communications about Stripe products and services, invite you to participate in our events or surveys, or otherwise communicate with you for marketing purposes, provided that we do so in accordance with the consent requirements that are imposed by applicable law. When we collect your business contact details through our participation at trade shows or other events, we may use the information to follow-up with you regarding an event, send you information that you have requested on our products and services and, with your permission, include you on our marketing information campaigns.

c. Interest-based advertising.

When you visit our Sites or online services, both we and certain third parties collect information about your online activities over time and across different sites to provide you with advertising about products and services tailored to your individual interests (this type of advertising is called “interest-based advertising”). These third parties may place or recognize a unique cookie or other technology on your browser (including the use of pixel tags). Where required by applicable law, we will obtain your consent prior to processing of your information for the purpose of interest-based advertising.

You may see our ads on other websites or mobile apps because we participate in advertising networks. Ad networks allow us to target our messaging to users based on a range of factors, including demographic data, users’ inferred interests and browsing context (for example, the time and date of your visit to our Sites, the pages that you viewed, and the links that you clicked on). This technology also helps us track the effectiveness of our marketing efforts and understand if you have seen one of our advertisements.

We work with Google AdWords, Doubleclick, AdRoll and other advertising networks. To learn how to opt out of behavioral advertising delivered by Network Advertising Initiative member companies, please visit the Network Advertising Initiative and Digital Advertising Alliance. You may download the AppChoices app to opt out in mobile apps. If you opt out from interest-based advertising, you may see advertising that is not relevant to you. At present, there is no industry standard for recognizing Do Not Track browser signals, so we do not respond to them.

4. How We Disclose Personal Data.

Stripe does not sell or rent Personal Data to marketers or unaffiliated third parties. We share your Personal Data with trusted entities, as outlined below.

a. Stripe. We share Personal Data with other Stripe entities in order to provide our Services and for internal administration purposes.

b. Service providers. We share Personal Data with a limited number of our service providers. We have service providers that provide services on our behalf, such as identity verification services, website hosting, data analysis, information technology and related infrastructure, customer service, email delivery, and auditing services. These service providers may need to access Personal Data to perform their services. We authorize such service providers to use or disclose the Personal Data only as necessary to perform services on our behalf or comply with legal requirements. We require such service providers to contractually commit to protect the security and confidentiality of Personal Data they process on our behalf. Our service providers are predominantly located in the European Union and the United States of America.

c. Business partners. We share Personal Data with third party business partners when this is necessary to provide our Services to our Users. Examples of third parties to whom we may disclose Personal Data for this purpose are banks and payment method providers (such as credit card networks) when we provide payment processing services, and the professional services firms that we partner with to deliver Stripe Atlas.

d. Our Users and third parties authorized by our Users. We share Personal Data with Users as necessary to maintain a User account and provide the Services. We share data with parties directly authorized by a User to receive Personal Data, such as when a User authorizes a third party application provider to access the User’s Stripe account using Stripe Connect. The use of Personal Data by an authorized third party is subject to the third party’s privacy policy.

e. Corporate transactions. In the event that we enter into, or intend to enter into, a transaction that alters the structure of our business, such as a reorganization, merger, sale, joint venture, assignment, transfer, change of control, or other disposition of all or any portion of our business, assets or stock, we may share Personal Data with third parties for the purpose of facilitating and completing the transaction.

f. Compliance and harm prevention. We share Personal Data as we believe necessary: (i) to comply with applicable law, or payment method rules; (ii) to enforce our contractual rights; (iii) to protect the rights, privacy, safety and property of Stripe, you or others; and (iv) to respond to requests from courts, law enforcement agencies, regulatory agencies, and other public and government authorities, which may include authorities outside your country of residence.

5. Your Rights and Choices.

You have choices regarding our use and disclosure of your Personal Data:

a. Opting out of receiving electronic communications from us. If you no longer want to receive marketing-related emails from us, you may opt-out via the unsubscribe link included in such emails. We will try to comply with your request(s) as soon as reasonably practicable. Please note that if you opt-out of receiving marketing-related emails from us, we may still send you important administrative messages that are required to provide you with our Services.

b. How you can see or change your account Personal Data. If You would like to review, correct, or update Personal Data that You have previously disclosed to us, You may do so by signing in to your Stripe account or by contacting us.

c. Your data protection rights. Depending on your location and subject to applicable law, you may have the following rights with regard to the Personal Data we control about you:

  • The right to request confirmation of whether Stripe processes Personal Data relating to you, and if so, to request a copy of that Personal Data;
  • The right to request that Stripe rectifies or updates your Personal Data that is inaccurate, incomplete or outdated;
  • The right to request that Stripe erase your Personal Data in certain circumstances provided by law;
  • The right to request that Stripe restrict the use of your Personal Data in certain circumstances, such as while Stripe considers another request that you have submitted (including a request that Stripe make an update to your Personal Data); and
  • The right to request that we export to another company, where technically feasible, your Personal Data that we hold in order to provide Services to you.

Where the processing of your Personal Data is based on your previously given consent, you have the right to withdraw your consent at any time. You may also have the right to object to the processing of your Personal Data on grounds relating to your particular situation.

d. Process for exercising data protection rights. In order to exercise your data protection rights, you may contact Stripe as described in the Contact Us section below. We take each request seriously. We will comply with your request to the extent required by applicable law. We will not be able to respond to a request if we no longer hold your Personal Data. If you feel that you have not received a satisfactory response from us, you may consult with the data protection authority in your country.

For your protection, we may need to verify your identity before responding to your request, such as verifying that the email address from which you send the request matches your email address that we have on file. If we no longer need to process Personal Data about you in order to provide our Services or our Sites, we will not maintain, acquire or process additional information in order to identify you for the purpose of responding to your request.

If you are a Customer of a Stripe User, please direct your requests directly to the User. For example, if you are making, or have made, a purchase from a merchant using Stripe as a payment processor, and you have a request that is related to the payment information that you provided as part of the purchase transaction, then you should address your request directly to the merchant.

6. Security and Retention.

We make reasonable efforts to ensure a level of security appropriate to the risk associated with the processing of Personal Data. We maintain organizational, technical and administrative measures designed to protect Personal Data within our organization against unauthorized access, destruction, loss, alteration or misuse. Your Personal Data is only accessible to a limited number of personnel who need access to the information to perform their duties. Unfortunately, no data transmission or storage system can be guaranteed to be 100% secure. If you have reason to believe that your interaction with us is no longer secure (for example, if you feel that the security of your account has been compromised), please contact us immediately.

If you are a Stripe User, we retain your Personal Data as long as we are providing the Services to you. We retain Personal Data after we cease providing Services to you, even if you close your Stripe account, to the extent necessary to comply with our legal and regulatory obligations, and for the purpose of fraud monitoring, detection and prevention. We also retain Personal Data to comply with our tax, accounting, and financial reporting obligations, where we are required to retain the data by our contractual commitments to our financial partners, and where data retention is mandated by the payment methods that we support. Where we retain data, we do so in accordance with any limitation periods and records retention obligations that are imposed by applicable law.

7. International Data Transfers.

We are a global business. Personal Data may be stored and processed in any country where we have operations or where we engage service providers. We may transfer Personal Data that we maintain about you to recipients in countries other than the country in which the Personal Data was originally collected, including to the United States. Those countries may have data protection rules that are different from those of your country. However, we will take measures to ensure that any such transfers comply with applicable data protection laws and that your Personal Data remains protected to the standards described in this Privacy Policy. In certain circumstances, courts, law enforcement agencies, regulatory agencies or security authorities in those other countries may be entitled to access your Personal Data.

If you are located in the European Economic Area (“EEA”) or Switzerland, we comply with applicable laws to provide an adequate level of data protection for the transfer of your Personal Data to the US. Stripe Inc. is certified under the EU-U.S. and the Swiss-U.S. Privacy Shield Framework and adheres to the Privacy Shield Principles. For more, see Stripe’s Privacy Shield Policy. In addition, we have implemented intra-group data transfer agreements which you may view upon request.

Where applicable law requires us to ensure that an international data transfer is governed by a data transfer mechanism, we use one or more of the following mechanisms: EU Standard Contractual Clauses with a data recipient outside the EEA, verification that the recipient has implemented Binding Corporate Rules, or verification that the recipient adheres to the EU-US and Swiss-US Privacy Shield Framework.

8. Use by Minors.

The Services are not directed to individuals under the age of thirteen (13), and we request that they not provide Personal Data through the Services.

9. Updates To this Privacy Policy and Notifications.

We may change this Privacy Policy from time to time to reflect new services, changes in our Personal Data practices or relevant laws. The “Last updated” legend at the top of this Privacy Policy indicates when this Privacy Policy was last revised. Any changes are effective when we post the revised Privacy Policy on the Services. We may provide you with disclosures and alerts regarding the Privacy Policy or Personal Data collected by posting them on our website and, if you are a User, by contacting you through your Stripe Dashboard, email address and/or the physical address listed in your Stripe account.

The Services may provide the ability to connect to other websites. These websites may operate independently from us and may have their own privacy notices or policies, which we strongly suggest you review. If any linked website is not owned or controlled by us, we are not responsible for its content, any use of the website or the privacy practices of the operator of the website.

11. Jurisdiction-specific Provisions.

Residents of the European Economic Area (EEA) and Switzerland. The entity responsible for the collection and processing of Personal Data for residents of the EEA and Switzerland is Stripe Payments Europe, Ltd., a company incorporated in Ireland and with offices at 1 Grand Canal Street Lower, Grand Canal Dock, Dublin. To exercise your rights, the Data Protection Officer may be contacted via dpo@stripe.com.

California residents. If you are a California resident, then, subject to certain limits under California law, you may ask us to provide you with (i) a list of certain categories of Personal Data we have disclosed to third parties for their direct marketing purposes during the immediately preceding calendar year; and (ii) the identity of those third parties. To make this request, California residents may contact us as specified in the Contact Us section below.

Australian residents. The Stripe entity that provides Services in Australia is Stripe Payments Australia Pty. Ltd. If you are an Australian resident, and you are dissatisfied with our handling of any complaint you raise under this Privacy Policy, you may wish to contact the Office of the Australian Information Commissioner.

12. Contact Us

If You have any questions or complaints about this Privacy Policy, please contact us electronically or send physical mail to:

Stripe
510 Townsend Street
San Francisco, CA 94103, USA
Attention: Stripe Legal

Dasar Privasi Global — Seluruh Dunia

Tarikh kuat kuasa: 25 Mei 2018

Selamat datang ke Stripe!

Stripe, Inc. dan ahli gabungannya (secara kolektif “Stripe” dan “kami”) menghormati privasi anda. Kami menawarkan perkhidmatan yang membolehkan platform dan pedagang menjalankan perniagaan dan mengendalikan urus niaga pembayaran dalam talian dengan selamat.

Dasar Privasi Global ini menerangkan jenis-jenis Data Peribadi yang kami kumpulkan melalui produk dan perkhidmatan pembayaran kami (“Perkhidmatan”) dan melalui kehadiran dalam talian kami, yang termasuk laman web utama kami di stripe.com, serta perkhidmatan dan laman web yang kami membolehkan pengguna mengakses Internet, seperti Stripe Checkout dan Stripe Shop (secara kolektif, “Laman” kami). Dasar ini juga menerangkan cara kami menggunakan Data Peribadi, dengan orang yang kami kongsikannya, hak dan pilihan anda serta cara anda boleh menghubungi kami tentang amalan privasi kami. Dasar ini tidak terpakai kepada laman web, produk atau perkhidmatan pihak ketiga, walaupun jika mereka menghubungkan ke Perkhidmatan atau Laman kami dan anda harus mempertimbangkan amalan privasi pihak ketiga tersebut dengan teliti.

Dasar Privasi ini disediakan dalam format berlapis. Klik untuk melompat ke bahagian tertentu.

1. Gambaran keseluruhan

Stripe memperoleh Data Peribadi tentang anda daripada pelbagai sumber untuk menyediakan Perkhidmatan kami dan untuk menguruskan Laman kami. “Anda” boleh menjadi pelawat ke salah satu laman web kami, pengguna bagi satu atau lebih Perkhidmatan kami (“Pengguna” atau “Pengguna Stripe”) atau pelanggan Pengguna (“Pelanggan”). Jika anda ialah Pelanggan, Stripe secara amnya tidak akan mengumpul Data Peribadi anda secara langsung daripada anda. Perjanjian anda dengan Pengguna Stripe yang berkenaan harus menjelaskan cara Pengguna Stripe berkongsi Data Peribadi anda dengan Stripe dan jika anda mempunyai soalan tentang perkongsian ini, maka anda harus mengarahkan soalan tersebut kepada Pengguna Stripe tersebut.

Ketahui lebih lanjut


a. Pelawat laman.

Jika anda melawat atau menggunakan Laman kami, kami boleh mengumpul Data Peribadi. Sebagai contoh, kami mengumpulkan Data Peribadi yang anda serahkan kepada kami melalui borang dan tinjauan dalam talian dan apabila anda menghubungi kami melalui e-mel.

b. Perkhidmatan pemprosesan pembayaran (Stripe sebagai pemproses data).

Sebagai pemproses transaksi pembayaran dan penyedia perkhidmatan berkaitan, kami boleh mengumpul, menggunakan dan mendedahkan Data Peribadi tentang Pelanggan apabila kami bertindak sebagai penyedia perkhidmatan Pengguna Stripe. Pengguna Stripe bertanggungjawab untuk memastikan hak privasi Pelanggan dihormati, termasuk memastikan pendedahan yang sesuai tentang pengumpulan dan penggunaan data pihak ketiga. Setakat yang kami bertindak sebagai pemproses data Pengguna Stripe, kami akan memproses Data Peribadi mengikut syarat perjanjian kami dengan Pengguna Stripe dan arahan sah Pengguna Stripe. Jika anda ialah Pelanggan dan ingin mendapatkan lebih banyak maklumat tentang cara Pengguna Stripe menggunakan perkhidmatan pihak ketiga seperti Stripe untuk memproses Data Peribadi anda dalam konteks urus niaga pembayaran, sila hubungi Pengguna Stripe secara langsung atau lawati dasar privasi Pengguna Stripe.

c. Aktiviti pencegahan penipuan dan aktiviti untuk menawarkan platform yang patuh dan selamat.

Pengumpulan dan penggunaan Data Peribadi adalah penting dalam membantu kami memastikan platform dan perkhidmatan kami selamat, terjamin dan patuh. Dalam konteks perkhidmatan pemantauan, pencegahan dan pengesanan penipuan, kami boleh memantau wawasan dan corak urus niaga pembayaran dan isyarat dalam talian lain untuk mengurangkan risiko penipuan, pengubahan wang haram dan aktiviti berbahaya yang lain untuk diri kami, Pengguna kami dan Pelanggan mereka. Entiti Stripe yang bertanggungjawab bagi pengumpulan dan penggunaan Data Peribadi untuk aktiviti pemantauan, pengesanan dan pencegahan penipuan adalah ditunjukkan di bawah.

2. Data Peribadi Kami Kumpul

a. Data Peribadi yang kami kumpulkan tentang anda.

Data Peribadi adalah sebarang maklumat yang berkaitan dengan individu yang dikenal pasti atau boleh dikenal pasti. Data Peribadi yang anda berikan secara langsung kepada kami melalui Laman kami akan dilihat dari konteks yang mana anda memberikan data tersebut. Khususnya:

  • Apabila anda mendaftar untuk akaun Stripe, kami mengumpulkan nama penuh, alamat e-mel dan kelayakan log masuk akaun anda.
  • Apabila anda mengisi borang dalam talian kami untuk menghubungi pasukan jualan kami, kami mengumpulkan nama penuh, e-mel kerja, negara dan apa-apa sahaja yang anda beritahu kami tentang projek, keperluan dan garis masa anda.
  • Apabila anda menggunakan ciri “Ingat Saya” bagi Stripe Checkout, kami mengumpul alamat e-mel anda, nombor kad pembayaran, kod CVC dan tarikh tamat tempoh.

Apabila anda membalas e-mel atau tinjauan Stripe, kami mengumpul alamat e-mel anda, nama dan maklumat lain yang anda pilih untuk dimasukkan ke dalam kandungan e-mel atau jawapan anda. Jika anda menghubungi kami melalui telefon, kami akan mengumpul nombor telefon yang anda gunakan untuk menghubungi Stripe. Sekiranya anda menghubungi kami melalui telefon sebagai Pengguna Stripe, kami boleh mengumpul maklumat tambahan untuk mengesahkan identiti anda.

Jika anda ialah Pengguna Stripe, anda akan memberikan butiran hubungan anda, seperti nama, alamat pos, nombor telefon dan alamat e-mel. Sebagai sebahagian daripada hubungan perniagaan anda dengan kami, kami juga boleh menerima maklumat kewangan dan peribadi tentang anda, seperti tarikh lahir anda dan pengenal kerajaan yang dikaitkan dengan anda dan organisasi anda (seperti nombor keselamatan sosial anda, nombor cukai atau Nombor Pengenalan Majikan).

Jika anda seorang Pelanggan, apabila anda membuat bayaran atau menjalankan urus niaga melalui laman web atau aplikasi Pengguna Stripe, kami akan menerima maklumat urus niaga anda. Bergantung kepada cara Pengguna Stripe melaksanakan Perkhidmatan kami, kami boleh menerima maklumat ini secara langsung daripada anda atau daripada Pengguna Stripe atau pihak ketiga. Maklumat yang kami kumpulkan akan merangkumi maklumat kaedah pembayaran (seperti nombor kad kredit atau kad debit atau maklumat akaun bank), jumlah pembelian, tarikh pembelian dan kaedah pembayaran. Kaedah pembayaran yang berbeza mungkin memerlukan pengumpulan kategori maklumat yang berbeza. Pengguna Stripe akan menentukan kaedah pembayaran yang ia benarkan anda guna dan maklumat kaedah pembayaran yang kami kumpulkan bergantung kepada kaedah pembayaran yang anda pilih untuk gunakan dari senarai kaedah pembayaran tersedia yang ditawarkan kepada anda oleh Pengguna Stripe. Apabila anda membuat urus niaga, kami mungkin juga menerima nama, e-mel, alamat pengebilan atau penghantaran anda dan dalam sesetengah kes, sejarah urus niaga anda untuk mengesahkan anda.

Apabila kami menjalankan aktiviti pemantauan, pencegahan dan pengesanan penipuan, kami juga boleh menerima Data Peribadi tentang anda daripada rakan kongsi perniagaan kami, penyedia perkhidmatan kewangan, perkhidmatan pengesahan identiti dan sumber yang tersedia secara awam (misalnya, nama, alamat, nombor telefon, negara), seperti yang diperlukan untuk mengesahkan identiti anda dan mencegah penipuan. Perkhidmatan pemantauan, pengesanan dan pencegahan penipuan kami mungkin menggunakan teknologi yang membantu kami menilai risiko yang berkaitan dengan percubaan urus niaga yang didayakan di laman web Pengguna Stripe atau aplikasi yang mengumpul maklumat.

Anda juga boleh memilih untuk menghantar maklumat kepada kami melalui kaedah lain, termasuk: (i) sebagai jawapan kepada pemasaran atau komunikasi lain, (ii) melalui media sosial atau forum dalam talian, (iii) melalui penyertaan dalam tawaran, program atau promosi, iv) berkaitan dengan hubungan perniagaan yang sebenar atau berpotensi dengan kami, atau (v) dengan memberi kami kad perniagaan atau butiran perhubungan anda di pameran perdagangan atau acara lain.

b. Maklumat yang kami kumpulkan secara automatik di Laman kami.

Laman kami menggunakan kuki dan teknologi lain untuk berfungsi dengan berkesan. Teknologi ini mencatat maklumat tentang penggunaan Laman kami oleh anda, termasuk:

  • Data pelayar dan peranti, seperti alamat IP, jenis peranti, sistem pengendalian dan jenis pelayar Internet, resolusi skrin, nama dan versi sistem pengendalian, pengilang dan model peranti, bahasa, pemalam, tambahan dan versi bahasa Laman yang anda lawati;
  • Data penggunaan, seperti masa yang dihabiskan di Laman, halaman yang dilawati, pautan yang diklik, pilihan bahasa dan halaman yang mengarahkan atau merujukkan anda ke Laman kami.

Kami juga boleh mengumpulkan maklumat tentang aktiviti dalam talian anda di laman web dan peranti yang disambungkan dari masa ke masa dan merentasi laman web pihak ketiga, peranti, aplikasi serta ciri dan perkhidmatan dalam talian yang lain. Kami menggunakan Analisis Google di Laman kami untuk membantu kami menganalisis Penggunaan Laman kami oleh anda dan mendiagnosis isu-isu teknikal.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kuki yang mungkin disampaikan melalui Laman kami dan cara Anda boleh mengawal penggunaan kuki dan analisis pihak ketiga kami, sila lihat Dasar Kuki kami.

3. Cara Kami Menggunakan Data Peribadi

a. Produk dan perkhidmatan kami.

Kami bergantung kepada beberapa asas undang-undang untuk memastikan bahawa penggunaan kami terhadap Data Peribadi anda adalah mematuhi undang-undang yang terpakai. Kami menggunakan Data Peribadi untuk memudahkan hubungan perniagaan kami dengan Pengguna kami, untuk mematuhi kawal selia kewangan kami dan kewajipan undang-undang lain, dan untuk meneruskan kepentingan perniagaan kami yang sah. Kami juga menggunakan Data Peribadi untuk menyelesaikan urus niaga pembayaran dan menyediakan perkhidmatan yang berkaitan dengan pembayaran kepada Pengguna kami.

Ketahui lebih lanjut


Hubungan perniagaan kontrak dan prakontrak. Kami menggunakan Data Peribadi bagi tujuan mengambil bahagian dalam hubungan perniagaan dengan Pengguna Stripe yang berpotensi dan untuk melaksanakan kewajiban kontrak di bawah kontrak yang kami miliki dengan Pengguna Stripe. Aktiviti yang kami jalankan dalam konteks ini termasuk:

  • Penciptaan dan pengurusan akaun Stripe dan kelayakan akaun Stripe, termasuk penilaian aplikasi untuk memulakan atau memperluaskan penggunaan Perkhidmatan kami;
  • Penciptaan dan pengurusan akaun Stripe Checkout;
  • Aktiviti perakaunan, pengauditan dan pengebilan; dan
  • Pemprosesan pembayaran dengan Checkout Stripe, komunikasi berkenaan bayaran tersebut dan perkhidmatan pelanggan yang berkaitan.

Pematuhan undang-undang dan kawal selia. Kami menggunakan Data Peribadi untuk mengesahkan identiti Pengguna kami untuk mematuhi kewajipan pemantauan, pencegahan dan pengesanan penipuan, undang-undang yang berkaitan dengan pengenalan dan pelaporan aktiviti haram dan menyalahi undang-undang, seperti AML (Pengubahan Wang Haram) dan kewajipan KYC (Kenali Pelanggan Anda), dan kewajipan pelaporan kewangan. Sebagai contoh, kami mungkin dikehendaki merakam dan mengesahkan identiti Pengguna untuk tujuan pematuhan undang-undang yang bertujuan untuk mencegah pengubahan wang haram dan jenayah kewangan. Kewajipan ini dikenakan kepada kami melalui operasi undang-undang, piawaian industri dan oleh rakan kongsi kewangan kami, dan mungkin menghendaki kami melaporkan pematuhan kami kepada pihak ketiga dan menyerahkan kepada audit pengesahan pihak ketiga.

Kepentingan perniagaan yang sah. Kami bergantung kepada kepentingan perniagaan kami yang sah untuk memproses Data Peribadi tentang anda. Senarai berikut menggariskan tujuan perniagaan yang kami telah kenal pasti sebagai sah. Dalam menentukan kandungan senarai ini, kami seimbangkan kepentingan kami terhadap kepentingan sah dan hak individu yang Data Peribadi mereka kami proses. Kami:

  • Memantau, mencegah dan mengesan penipuan dan urus niaga pembayaran tanpa kebenaran;
  • Mengurangkan kerugian kewangan, tuntutan, liabiliti atau lain-lain kemudaratan kepada Pengguna dan Stripe;
  • Menjawab pertanyaan, menghantar notis perkhidmatan dan memberikan sokongan pelanggan;
  • Mempromosikan, menganalisis, mengubah dan memperbaiki produk, sistem dan alat kami serta membangunkan produk dan perkhidmatan baru;
  • Mengurus, mengendali dan meningkatkan prestasi Laman dan Perkhidmatan kami dengan memahami keberkesanannya dan mengoptimumkan aset digital kami;
  • Menganalisa dan mengiklankan produk dan perkhidmatan kami;
  • Menjalankan analisis agregat dan membangunkan kecerdasan perniagaan yang membolehkan kami beroperasi, melindungi, membuat keputusan termaklum dan melaporkan prestasi perniagaan kami;
  • Berkongsi Data Peribadi dengan penyedia perkhidmatan pihak ketiga yang menyediakan perkhidmatan bagi pihak kami dan rakan kongsi perniagaan yang membantu kami mengendalikan dan meningkatkan perniagaan kami;
  • Memastikan rangkaian dan keselamatan maklumat di seluruh Stripe dan Perkhidmatan kami; dan
  • Menghantar Data Peribadi dalam anggota gabungan kami untuk tujuan pentadbiran dalaman.

Urus niaga pembayaran dan perkhidmatan yang berkaitan (Stripe sebagai pemproses data). Sebagai pemproses urus niaga pembayaran, kami menggunakan Data Peribadi Pelanggan Pengguna kami untuk memproses urus niaga pembayaran dalam talian dan mengesahkan Pelanggan bagi pihak Pengguna kami. Semua penggunaan sedemikian adalah menurut terma hubungan perniagaan kami dengan Pengguna kami. Di samping itu, kami boleh menawarkan perkhidmatan berkaitan pembayaran kepada Pengguna yang telah meminta perkhidmatan sedemikian dan penyampaian kami terhadap perkhidmatan berkaitan kepada Pengguna kami mungkin melibatkan penggunaan Data Peribadi. Sebagai contoh, Pengguna Stripe boleh menentukan parameter untuk urus niaga yang diserahkan oleh Pelanggannya yang menentukan sama ada urus niaga tersebut disekat atau dibenarkan oleh platform kami. Entiti yang bertanggungjawab bagi pengumpulan dan penggunaan Data Peribadi Pelanggan dalam konteks urus niaga pembayaran dan perkhidmatan berkaitan pembayaran adalah Pengguna.

Jika kami perlu menggunakan Data Peribadi anda dengan cara lain, kami akan memberikan notis khusus pada masa pengumpulan dan mendapatkan persetujuan anda apabila diperlukan oleh undang-undang yang berkenaan.

b. Komunikasi pemasaran dan berkaitan acara.

Kami boleh menghantar kepada anda e-mel komunikasi pemasaran tentang produk dan perkhidmatan Stripe, menjemput anda untuk mengambil bahagian dalam acara atau tinjauan kami atau sebaliknya berkomunikasi dengan anda untuk tujuan pemasaran, dengan syarat kami berbuat demikian mengikut keperluan persetujuan yang dikenakan oleh undang-undang yang terpakai. Apabila kami mengumpul butiran hubungan perniagaan anda melalui penyertaan kami di pameran perdagangan atau acara lain, kami boleh menggunakan maklumat tersebut untuk membuat susulan dengan anda berkenaan dengan sesuatu acara, menghantar maklumat yang anda minta tentang produk dan perkhidmatan kami dan dengan izin anda, memasukkan anda dalam kempen maklumat pemasaran kami.

c. Pengiklanan berasaskan minat.

Apabila anda melawati Laman atau perkhidmatan dalam talian kami, kami dan pihak ketiga tertentu mengumpul maklumat tentang aktiviti dalam talian anda dari masa ke masa dan merentasi laman web yang berbeza untuk memberikan anda pengiklanan tentang produk dan perkhidmatan yang disesuaikan dengan minat peribadi anda (pengiklanan jenis ini dipanggil “pengiklanan berasaskan minat”). Pihak ketiga ini boleh meletakkan atau mengiktiraf kuki unik atau teknologi lain pada penyemak imbas anda (termasuk penggunaan label piksel). Apabila diperlukan oleh undang-undang yang terpakai, kami akan mendapatkan persetujuan anda sebelum memproses maklumat anda untuk tujuan pengiklanan berasaskan minat.

Anda mungkin melihat iklan kami di laman web atau aplikasi mudah alih lain kerana kami menyertai rangkaian pengiklanan. Rangkaian iklan membolehkan kami untuk mensasarkan mesej kami kepada pengguna berdasarkan pada rangkaian faktor, termasuk data demografi, minat pengguna yang disimpulkan dan konteks penyemakan imbas (contohnya, masa dan tarikh lawatan anda ke Laman kami, halaman yang anda lihat dan pautan yang anda telah klik). Teknologi juga membantu kami menjejak keberkesanan usaha pemasaran kami dan fahami jika anda telah melihat salah satu iklan kami.

Kami bekerja dengan Google AdWords, Doubleclick, AdRoll dan rangkaian pengiklanan lain. Untuk mengetahui cara untuk pilih keluar daripada pengiklanan tingkah laku yang disampaikan oleh syarikat ahli Network Advertising Initiative, sila layari Network Advertising Initiative dan Digital Advertising Alliance. Anda boleh memuat turun AppChoices app untuk memilih keluar dalam aplikasi mudah alih. Jika anda memilih keluar daripada pengiklanan berasaskan minat, anda mungkin melihat iklan yang tidak berkaitan dengan anda. Pada ketika ini, tiada piawaian industri untuk mengenal pasti isyarat pelayar Jangan Jejak, jadi kami tidak memberikan respons kepadanya.

4. Cara Kami Mendedahkan Data Peribadi.

Stripe tidak menjual atau menyewakan Data Peribadi kepada pemasar atau pihak ketiga tidak bergabung. Kami berkongsi Data Peribadi anda dengan entiti yang dipercayai, seperti yang digariskan di bawah.

a. Stripe. Kami berkongsi Data Peribadi dengan entiti Stripe yang lain untuk menyediakan Perkhidmatan kami dan untuk tujuan pentadbiran dalaman.

b. Penyedia perkhidmatan. Kami berkongsi Data Peribadi dengan bilangan penyedia perkhidmatan kami yang terhad. Kami mempunyai penyedia perkhidmatan yang menyediakan perkhidmatan bagi pihak kami, seperti perkhidmatan pengecaman identiti, pengehosan laman web, analisis data, teknologi maklumat dan infrastruktur berkaitan, khidmat pelanggan, penghantaran e-mel dan perkhidmatan audit. Penyedia perkhidmatan ini mungkin perlu mengakses Data Peribadi untuk menjalankan perkhidmatan mereka. Kami memberi kuasa kepada penyedia perkhidmatan sedemikian untuk menggunakan atau mendedahkan Data Peribadi hanya yang perlu untuk menjalankan perkhidmatan bagi pihak kami atau mematuhi keperluan undang-undang. Kami meminta penyedia perkhidmatan sedemikian untuk terlibat secara kontrak bagi melindungi keselamatan dan kerahsiaan Data Peribadi yang mereka proses bagi pihak kami. Penyedia perkhidmatan kami sebahagian besarnya terletak di Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat.

c. Rakan kongsi perniagaan. Kami berkongsi Data Peribadi dengan rakan kongsi perniagaan pihak ketiga apabila perlu untuk menyediakan Perkhidmatan kami kepada Pengguna kami. Contoh pihak ketiga yang kami mungkin dedahkan Data Peribadi bagi tujuan ini ialah bank dan penyedia kaedah pembayaran (seperti rangkaian kad kredit) semasa kami menyediakan perkhidmatan pemprosesan pembayaran dan firma perkhidmatan profesional yang kami menjadi rakan kongsi untuk menyampaikan Stripe Atlas.

d. Pengguna kami dan pihak ketiga yang dibenarkan oleh Pengguna kami. Kami berkongsi Data Peribadi dengan Pengguna sebagai keperluan untuk mengekalkan akaun Pengguna dan menyediakan Perkhidmatan. Kami berkongsi data dengan pihak yang diberi kuasa secara langsung oleh Pengguna untuk menerima Data Peribadi, seperti apabila Pengguna memberi kuasa kepada penyedia aplikasi pihak ketiga untuk mengakses akaun Stripe Pengguna menggunakan Stripe Connect. Penggunaan Data Peribadi oleh pihak ketiga yang diberi kuasa adalah tertakluk kepada dasar privasi pihak ketiga.

e. Urus niaga korporat. Sekiranya kami masuk, atau berhasrat untuk memasuki, urus niaga yang mengubah struktur perniagaan kami, seperti penyusunan semula, penggabungan, penjualan, usahasama, tugasan, pemindahan, perubahan kawalan atau pelupusan lain bagi semua atau mana-mana bahagian perniagaan, aset atau stok kami, kami boleh berkongsi Data Peribadi dengan pihak ketiga untuk tujuan memudahkan dan menyelesaikan urus niaga.

f. Pematuhan dan pencegahan mudarat. Kami berkongsi Data Peribadi seperti yang kami percaya perlu: (i) untuk mematuhi undang-undang yang berkenaan, atau peraturan kaedah pembayaran; (ii) untuk menguatkuasakan hak kontraktual kami; (iii) untuk melindungi hak, privasi, keselamatan dan harta Stripe, anda atau orang lain; dan (iv) untuk memberi respons kepada permintaan daripada mahkamah, agensi penguatkuasa undang-undang, agensi kawal selia dan pihak berkuasa awam dan kerajaan lain, yang mungkin termasuk pihak berkuasa di luar negara tempat tinggal anda.

5. Hak dan Pilihan Anda.

Pilihan anda berkaitan penggunaan dan pendedahan kami bagi Data Peribadi anda:

a. Memilih keluar daripada menerima komunikasi elektronik daripada kami. Jika anda tidak lagi mahu menerima e-mel yang berkaitan dengan pemasaran daripada kami, anda boleh memilih keluar melalui pautan berhenti melanggan yang termasuk dalam e-mel sedemikian. Kami akan cuba mematuhi permintaan anda secepat yang mungkin. Sila ambil perhatian bahawa jika anda memilih untuk tidak menerima e-mel yang berkaitan dengan pemasaran daripada kami, kami masih boleh menghantar mesej pentadbiran penting yang diperlukan untuk memberikan anda Perkhidmatan kami.

b. Cara anda boleh melihat atau menukar Data Peribadi akaun anda. Sekiranya Anda ingin menyemak, membetulkan atau mengemas kini Data Peribadi yang telah anda telah dedahkan sebelumnya kepada kami, Anda boleh melakukannya dengan melog masuk ke akaun Stripe anda atau dengan menghubungi kami.

c. Hak perlindungan data anda. Bergantung kepada lokasi anda dan tertakluk kepada undang-undang yang diguna pakai, anda mungkin mempunyai hak-hak yang berikut berkenaan dengan Data Peribadi yang kami kawal tentang anda:

  • Hak untuk meminta pengesahan tentang sama ada Stripe memproses Data Peribadi yang berkaitan dengan anda, dan jika ya, untuk meminta salinan Data Peribadi tersebut;
  • Hak untuk meminta Stripe memperbetulkan atau mengemas kini Data Peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap atau ketinggalan zaman;
  • Hak untuk meminta Stripe memadam Data Peribadi anda dalam keadaan tertentu yang diberikan oleh undang-undang;
  • Hak untuk meminta Stripe menyekat penggunaan Data Peribadi anda dalam keadaan tertentu, seperti sementara Stripe mempertimbangkan permintaan lain yang telah anda serahkan (termasuk permintaan untuk Stripe membuat kemas kini ke Data Peribadi anda); dan
  • Hak untuk meminta kami mengeksport ke syarikat lain, yang secara teknikal boleh dilaksanakan, Data Peribadi anda yang kami pegang untuk memberikan Perkhidmatan kepada anda.

Jika pemprosesan Data Peribadi anda adalah berdasarkan persetujuan anda yang telah diberikan sebelum ini, anda berhak menarik balik persetujuan anda pada bila-bila masa. Anda juga mungkin mempunyai hak untuk membantah pemprosesan Data Peribadi anda berdasarkan alasan yang berkaitan dengan situasi tertentu anda.

d. Proses untuk melaksanakan hak perlindungan data. Untuk menggunakan hak perlindungan data anda, anda boleh menghubungi Stripe seperti yang diterangkan dalam bahagian Hubungi Kami di bawah. Kami mengambil serius setiap permintaan. Kami akan mematuhi permintaan anda setakat yang diperlukan oleh undang-undang yang terpakai. Kami tidak akan dapat membalas sesuatu permintaan jika kami tidak lagi memegang Data Peribadi anda. Sekiranya anda merasakan bahawa anda tidak menerima respons yang memuaskan daripada kami, anda boleh berunding dengan pihak berkuasa perlindungan data di negara anda.

Untuk perlindungan anda, kami mungkin perlu mengesahkan identiti anda sebelum memberi respons kepada permintaan anda, seperti mengesahkan bahawa alamat e-mel dari mana anda menghantar permintaan itu adalah sepadan dengan alamat e-mel anda yang kami ada pada fail. Jika kami tidak lagi perlu memproses Data Peribadi tentang anda bagi menyediakan Perkhidmatan atau Laman kami, kami tidak akan mengekalkan, memperoleh atau memproses maklumat tambahan untuk mengenal pasti anda bagi tujuan menjawab permintaan anda.

Sekiranya anda ialah seorang Pelanggan kepada Pengguna Stripe, sila tujukan permintaan anda terus kepada Pengguna. Sebagai contoh, jika anda sedang membuat, atau telah membuat, pembelian daripada penjual menggunakan Stripe sebagai pemproses pembayaran, dan anda mempunyai permintaan yang berkaitan dengan maklumat pembayaran yang anda berikan sebagai sebahagian daripada transaksi pembelian, maka anda harus tujukan permintaan anda terus kepada penjual.

6. Keselamatan dan Penyimpanan.

Kami membuat usaha yang munasabah untuk memastikan tahap keselamatan yang sesuai dengan risiko yang berkaitan dengan pemprosesan Data Peribadi. Kami mengekalkan langkah-langkah organisasi, teknikal dan pentadbiran yang direka untuk melindungi Data Peribadi di dalam organisasi kami daripada akses, pemusnahan, kehilangan, perubahan atau penyalahgunaan yang tidak dibenarkan. Data Peribadi anda hanya boleh diakses oleh sebilangan terhad kakitangan yang memerlukan akses kepada maklumat untuk melaksanakan tugas mereka. Malangnya, tiada sistem penghantaran atau penyimpanan data yang boleh dijamin 100% selamat. Jika anda mempunyai alasan untuk mempercayai bahawa interaksi anda dengan kami tidak lagi selamat (contohnya, jika anda merasakan keselamatan akaun anda telah terjejas), sila hubungi kami serta-merta.

Jika anda ialah seorang Pengguna Stripe, kami mengekalkan Data Peribadi anda selagi kami menyediakan Perkhidmatan kepada anda. Kami mengekalkan Data Peribadi selepas kami berhenti memberikan Perkhidmatan kepada anda, walaupun jika anda menutup akaun Stripe anda, setakat yang diperlukan untuk mematuhi kewajiban undang-undang dan peraturan kami, dan untuk tujuan pengawasan, pengesanan dan pencegahan penipuan. Kami juga mengekalkan Data Peribadi untuk mematuhi kewajipan cukai, perakaunan dan pelaporan kewangan kami, di mana kami dikehendaki mengekalkan data oleh komitmen kontrak kami kepada rakan kongsi kewangan kami, dan di mana pengekalan data diberi mandat oleh kaedah pembayaran yang kami sokong. Jika kami mengekalkan data, kami berbuat demikian mengikut apa-apa tempoh had dan kewajipan penyimpanan rekod yang dikenakan oleh undang-undang yang terpakai.

7. Pemindahan Data Antarabangsa.

Kami merupakan sebuah perniagaan global. Data Peribadi boleh disimpan dan diproses di mana-mana negara di mana kami beroperasi atau di mana kami melibatkan penyedia perkhidmatan. Kami boleh memindahkan Data Peribadi yang kami kekalkan tentang anda kepada penerima di negara selain negara di mana Data Peribadi pada asalnya dikumpulkan, termasuk ke Amerika Syarikat. Negara-negara tersebut mungkin mempunyai peraturan perlindungan data yang berbeza daripada negara Anda. Walau bagaimanapun, kami akan mengambil langkah berjaga-jaga untuk memastikan bahawa sebarang pemindahan tersebut mematuhi undang-undang perlindungan data yang berkenaan dan bahawa Data Peribadi anda tetap dilindungi oleh piawaian yang dijelaskan dalam Dasar Privasi ini. Dalam keadaan tertentu, mahkamah, agensi penguatkuasa undang-undang, agensi kawal selia atau pihak berkuasa keselamatan di negara-negara lain mungkin berhak mengakses Data Peribadi anda.

Sekiranya anda berada di Kawasan Ekonomi Eropah (“EEA”) atau Switzerland, kami mematuhi undang-undang yang berkenaan untuk menyediakan tahap perlindungan data yang mencukupi bagi pemindahan Data Peribadi anda ke Amerika Syarikat. Stripe Inc. disahkan di bawah Rangka Kerja Perlindungan Privasi EU-AS dan Swiss-AS dan mematuhi Prinsip Perlindungan Privasi. Untuk maklumat lanjut, lihat Dasar Perlindungan Privasi Stripe. Di samping itu, kami telah melaksanakan perjanjian pemindahan data intra-kumpulan yang anda boleh lihat atas permintaan.

Sekiranya undang-undang yang berkenaan memerlukan kami untuk memastikan pemindahan data antarabangsa ditadbir oleh mekanisme pemindahan data, kami menggunakan satu atau lebih daripada mekanisme yang berikut: Fasal Kontrak Piawaian EU dengan penerima data di luar EEA, pengesahan bahawa penerima telah melaksanakan Peraturan Mengikat Korporat, atau pengesahan bahawa penerima mematuhi Rangka Kerja Perlindungan Privasi EU-AS dan Swiss-AS.

8. Penggunaan oleh Kanak-kanak.

Perkhidmatan ini tidak ditujukan kepada individu di bawah umur tiga belas (13), dan kami meminta mereka tidak memberikan Data Peribadi melalui Perkhidmatan.

9. Kemas kini Kepada Dasar Privasi ini dan Pemberitahuan.

Kami mungkin mengubah Dasar Privasi ini dari semasa ke semasa untuk mencerminkan perkhidmatan baharu, perubahan dalam amalan Data Peribadi kami atau undang-undang yang berkaitan. Legenda “Terakhir dikemas kini” di bahagian atas Dasar Privasi ini menunjukkan masa kali terakhir Dasar Privasi ini telah disemak semula. Sebarang perubahan adalah berkuat kuasa apabila kami menyiarkan Dasar Privasi yang disemak pada Perkhidmatan. Kami mungkin memberikan anda pendedahan dan makluman mengenai Dasar Privasi atau Data Peribadi yang dikumpul dengan menyiarkannya di laman web kami dan, jika anda ialah seorang Pengguna, dengan menghubungi anda melalui Dashboard Stripe anda, alamat e-mel dan/atau alamat fizikal yang disenaraikan dalam akaun Stripe anda.

10. Pautan ke Laman Web Lain.

Perkhidmatan tersebut mungkin menyediakan keupayaan untuk menyambung ke laman web lain. Laman web ini boleh beroperasi secara bebas daripada kami dan mungkin mempunyai notis atau dasar privasi mereka sendiri, yang kami sangat sarankan kepada anda untuk semak. Jika mana-mana laman web yang dipautkan tidak dimiliki atau dikawal oleh kami, kami tidak bertanggungjawab terhadap kandungannya, sebarang penggunaan laman web atau amalan privasi pengendali laman web tersebut.

11. Peruntukan Khusus Bidang Kuasa.

Penduduk Kawasan Ekonomi Eropah (EEA) dan Switzerland. Entiti yang bertanggungjawab untuk pengumpulan dan pemprosesan Data Peribadi bagi penduduk EEA dan Switzerland adalah Stripe Payments Europe, Ltd., sebuah syarikat yang diperbadankan di Ireland dan mempunyai pejabat di 1 Grand Canal Street Lower, Grand Canal Dock, Dublin. Untuk menggunakan hak anda, Pegawai Perlindungan Data boleh dihubungi melalui dpo@stripe.com.

Penduduk California. Jika anda ialah penduduk California, maka, tertakluk kepada had tertentu di bawah undang-undang California, anda boleh meminta kami memberi anda (i) senarai kategori Data Peribadi tertentu yang telah kami dedahkan kepada pihak ketiga untuk tujuan pemasaran langsung mereka pada tahun kalendar sebelum ini; dan (ii) identiti pihak ketiga tersebut. Untuk membuat permintaan ini, penduduk California boleh menghubungi kami seperti yang dinyatakan dalam bahagian Hubungi Kami di bawah.

Penduduk Australia. Entiti Stripe yang menyediakan Perkhidmatan di Australia ialah Stripe Payments Australia Pty. Ltd. Jika anda seorang penduduk Australia, dan anda tidak berpuas hati dengan pengendalian kami terhadap sebarang aduan yang anda timbulkan di bawah Polisi Privasi ini, anda mungkin ingin menghubungi Pejabat Pesuruhjaya Maklumat Australia.

12. Hubungi Kami

Jika Anda mempunyai sebarang pertanyaan atau aduan tentang Dasar Privasi ini, sila hubungi kami hubungi kami secara elektronik atau menghantar surat sebenar kepada:

Stripe
510 Townsend Street
San Francisco, CA 94103, USA
Untuk perhatian: Stripe Legal

On this page