Global Privacy Policy — Worldwide

Last updated: April 28, 2021

See here for our Summary of Updates

Welcome!

Stripe provides economic infrastructure for the internet. Businesses of all sizes use our software and services to accept payments and manage their businesses online. Stripe cares about the security and privacy of the personal data that is entrusted to us.

This policy describes the Personal Data that we collect, how we use and share it, your rights and choices, and how you can contact us about our privacy practices.

Stripe (“Stripe”, “we”, “our” or “us”) provides its services globally and the Stripe entity responsible for the collection and use of personal data under this Privacy Policy differs depending on your country.

We may collect and use personal data when we do business with you or when you do business with those that use our services. Some of our services may be accessed directly by you, including through our websites that reference this policy (e.g. stripe.com) (collectively “Sites”). Many of our services are provided to others in connection with their own business and activities, and you may engage with Stripe services as part of another’s service, such as when you make a payment to a merchant and we provide the payment processing services to that merchant through Stripe Checkout (collectively, we refer to Sites and direct and indirect services as “Services”). This policy applies to Stripe’s own Services. Websites, products and services of third-parties and some affiliates of Stripe are subject to their own separate privacy policies.

This Privacy Policy includes important information about your Personal Data and we encourage you to read it carefully. You can also use these links to jump to a specific section.

1. Overview

Stripe obtains Personal Data about you from various sources. “You” may be a visitor to one of our Sites (“Visitor”), a user of one or more of our Services (“User” or “Stripe User”), or a direct or indirect customer of a User (“Customer”). If you are a Customer, your agreement with the relevant Stripe User should explain how the Stripe User shares your Personal Data with Stripe. If you have questions about this sharing, then you should direct those questions to the Stripe User.

You can also visit Stripe Privacy Center for more information about our privacy practices.

Learn more


a. Visitors

If you visit or use our Sites, we collect your Personal Data. For example, we collect Personal Data that you submit to us via online forms and surveys, and when you contact us by email.

b. Service Provider (Stripe as a data processor)

Stripe offers services to our Users, including verification and payment processing. As a processor of payment transactions and provider of related services, we may collect, use and disclose Personal Data about Customers when we act as a Stripe User’s service provider. Stripe Users are responsible for making sure that the Customer’s privacy rights are respected, including ensuring appropriate disclosures about data collection and use that happens in connection with their services. To the extent that we are acting as a Stripe User’s data processor (service provider), we will process Personal Data in accordance with the terms of our agreement with the Stripe User and the Stripe User’s lawful instructions. If you are a Customer and would like to obtain more information about how a Stripe User uses services like Stripe to process your Personal Data in the context of payment transactions, please contact the Stripe User directly or review the Stripe User’s privacy policy.

c. Fraud Prevention, Compliance and Security

We strive to make our Services safe, secure and compliant, and the collection and use of Personal Data is critical to this effort. For example, we may monitor patterns of payment transactions and other online signals and use those insights to reduce the risk of fraud, money laundering and other activity that is harmful to Stripe, our Users and their Customers. Personal Data helps us to identify those who engage with our Services and helps us detect and prevent activities of fraudulent and other bad actors. In many cases, we are also required to collect identity and other information about transactions to fulfill legal reporting requirements. (e.g. anti-money laundering laws or “know your customer” laws).

2. Personal Data We Collect

a. Personal Data that we collect about you

Personal Data is any information that relates to an identified or identifiable individual, and can include information about how you engage with our Services (e.g. device information, IP Address). In many cases, the Personal Data that you provide directly to us through our Services will be apparent from the context in which you provide the data:

  • When you register for a Stripe account on our Site we collect your full name, email address, and account log-in credentials.
  • When you fill-in our online form to contact our sales team, we ask for your name, contact information, country, and other information about your interest in our Services.
  • When you authorize us to store information about you in connection with Stripe Checkout, we collect your name and contact information and information about your stored payment methods (e.g. payment card number, CVC code and expiration date). Learn More.
  • When you submit your ID and/or a “Selfie” for purposes of verification. Learn More.

  • When you respond to Stripe emails or surveys, we collect your email address, name and any other information you choose to include in the body of your email or responses. If you contact us by phone, we will collect the phone number you use to call Stripe, as well as other information you may provide during the call. If you are a Stripe User or Customer, when you contact us, we may collect additional information in order to verify your identity.

  • If you are a Stripe User, you will provide your contact details, such as name, postal address, telephone number, and email address. As part of your business relationship with us, we may also collect financial and personal information about you, such as your date of birth and government identifiers associated with you and your organization (such as your social security number, tax number, or Employer Identification Number). You may also choose to provide bank account information.

  • If you are a Customer, when you make payments to, or transact with a User through Stripe’s Services or a Stripe provided device, we will receive your transaction information. If you are transacting directly with Stripe, we receive the information directly from you. If you are transacting with a User, depending on how they integrated our Services, we may receive this information directly from you, from the Stripe User or third parties. The information that we collect will include payment method information (such as credit or debit card number, or bank account information), purchase amount, date of purchase, and in some cases, some information about your purchases. Different payment methods may require the collection of different categories of information. The payment method information that we collect will depend upon the payment method that you choose to use from the list of available payment methods that are offered to you at the time of check-out. We may also receive your name, email, billing or shipping address and in some cases, your transaction history to authenticate you.

In connection with fraud monitoring, prevention, detection, and compliance activities for Stripe and its Users, we receive identity related from the following sources:

  • From Customers (including through their devices (e.g. IP Addresses)) related to Customers.
  • From Users about themselves and their Customers, including as collected through our Services.
  • From our business partners, financial service providers, identity verification services, and publicly available sources.

This Personal Data (e.g., name, address, phone number, country) helps us to confirm identities and prevent fraud. We may also use technology to assess the fraud risk associated with an attempted transaction by a Customer with a Stripe User.

You may also choose to submit information to us via other methods, including: (i) in response to marketing or other communications, (ii) through social media or online forums, (iii) through participation in an offer, program or promotion, (iv) in connection with an actual or potential business relationship with us, or (v) by giving us your business card or contact details in connection with trade shows or other events.

b. Information that we collect automatically on our Sites and through marketing of our products

Our Sites use cookies and other technologies. These technologies record information about you, including:

  • Browser and device data, such as IP Address, device type, operating system and Internet browser type, screen resolution, operating system name and version, device manufacturer and model, language, plug-ins, add-ons and the language version of the Sites you are visiting.

  • Usage data, such as time spent on the Sites, pages visited, links clicked, language preferences, and the pages that led or referred you to our Sites.

  • Online activities. We collect information about your online activities on websites and connected devices over time and across third-party websites, devices, apps and other online services.

  • We collect information when you engage with our marketing messages and when you click on links included in ads for our products. We use Google Analytics on our Sites to help us analyze your use of our Sites and diagnose technical issues.

To learn more about the cookies that may be served through our Sites and how You can control our use of cookies and third-party analytics, please see: Cookie Policy and Cookies & Other Technology.

3. How We Use Personal Data

a. Our Services

We rely upon a number of legal grounds to enable our use of your Personal Data. We use Personal Data to facilitate the business relationships we have with our Users, to comply with our financial regulatory and other legal obligations, and to pursue our legitimate business interests. We also use Personal Data to complete transactions and to provide payment-related services to our Users.

Learn more


Contractual and pre-contractual business relationships

We use Personal Data for the purpose of entering into business relationships with prospective Stripe Users, and to perform the contractual obligations under the contracts that we have with Stripe Users. Activities include:

  • Creation and management of Stripe accounts and Stripe account credentials, including the evaluation of applications to commence or expand the use of our Services;
  • Creation and management of Stripe Checkout accounts;
  • Accounting, auditing, and billing activities; and
  • Processing of payments, including fraud detection and prevention, optimizing valid transactions, communications regarding such payments, and related customer service.

Legal compliance

We use Personal Data to verify the identity of our Users in order to comply with fraud monitoring, prevention and detection obligations, laws associated with the identification and reporting of illegal and illicit activity, such as AML (Anti-Money Laundering) and KYC (Know-Your-Customer) obligations, and financial reporting obligations. For example, we may be required to record and verify a User’s identity for the purpose of compliance with legislation intended to prevent money laundering and financial crimes. These obligations are imposed on us by the operation of law, industry standards, and by our financial partners, and may require us to report our compliance to third parties, and to submit to third party verification audits.

Legitimate business interests

Where allowed under applicable law, we rely on our legitimate business interests to process Personal Data about you. When we do so, we balance our legitimate interests against the interests and rights of the individuals whose Personal Data we process. The following list sets out the business purposes that we have identified as legitimate:

  • Detect, monitor and prevent fraud and unauthorized payment transactions;
  • Mitigate financial loss, claims, liabilities or other harm to Customers, Users and Stripe;
  • Determine eligibility for and offer new Stripe products and services;
  • Respond to inquiries, send Service notices and provide customer support;
  • Promote, analyze, modify and improve our Services, systems, and tools, and develop new products and services, including reliability of the Services;
  • Manage, operate and improve the performance of our Sites and Services by understanding their effectiveness and optimizing our digital assets;
  • Analyze and advertise our Services;
  • Conduct aggregate analysis and develop business intelligence that enable us to operate, protect, make informed decisions, and report on the performance of, our business;
  • Share Personal Data with third party service providers that provide services on our behalf and business partners which help us operate and improve our business (Learn More);
  • Enable network and information security throughout Stripe and our Services; and
  • Share Personal Data among our affiliates for administrative purposes.

Payment transactions and related services (Stripe as a data processor)

We use Personal Data of Customers to provide our Services to Users, including to process online payment transactions and authenticate Customers on behalf of our Users. All such use is pursuant to the terms of our business relationships with our Users. In addition, we may offer payment-related services to Users who have requested such services, and our delivery of such related services to our Users may involve the use of Personal Data. For example, a Stripe User may specify parameters for transactions submitted by its Customers that determine whether the transactions are blocked or allowed by our payment processing Services. In such cases, the User is responsible for the collection and use of Customer’s Personal Data for the payment transactions and payment-related services. We also use Personal Data to detect and prevent fraud. In providing such services, we may provide Users who have requested such services Personal Data from a Customer to assess the fraud risk associated with an attempted transaction by their Customer.

b. Marketing and events-related communications

We may send you email marketing communications about Stripe products and services, invite you to participate in our events or surveys, or otherwise communicate with you for marketing purposes, provided that we do so in accordance with applicable law, including any consent requirements. For example, when you submit your contact information to us or when we collect your business contact details through our participation at trade shows or other events, we may use the information to follow-up with you regarding an event, send you information that you have requested on our products and services and, with your permission, include you on our marketing information campaigns.

c. Advertising

When you visit our Sites, we (and our service providers) may use Personal Data collected from you and your device to target advertisements for Stripe Services to you on our Sites and other sites you visit (“interest-based advertising”), where allowed by applicable law, including any consent requirements. For example, when you visit our Site, we will use cookies to identify your device and direct ads for our Services to you. You have choices and control over our cookies (or similar technologies) we use to advertise to you. Please see our Cookie Policy for more information. At present, there is no industry standard for recognizing Do Not Track browser signals, so we do not respond to them.

We do not use, share, rent or sell the Personal Data of our Users’ Customers for interest-based advertising. We do not sell or rent the Personal Data of our Users, their Customers or our Site Visitors.

4. How We Disclose Personal Data

Stripe does not sell or rent Personal Data to marketers or unaffiliated third parties. We share your Personal Data with trusted entities, as outlined below.

a. Stripe

We share Personal Data with other Stripe affiliated entities in order to provide our Services and for our administration purposes.

b. Service providers

We share Personal Data with certain of our service providers subject to contract terms that limit their use of Personal Data. We have service providers that provide services on our behalf, such as identity verification services, website hosting, data analysis, marketing service, information technology and related infrastructure, customer service, email delivery, and auditing services. These service providers may need to access Personal Data to perform their services. We authorize such service providers to use or disclose the Personal Data only to perform services on our behalf or comply with legal requirements. We require such service providers to contractually commit to protect the security and confidentiality of Personal Data they process on our behalf. Our service providers are predominantly located in the European Union and the United States of America. Learn More.

c. Business partners

We share Personal Data with third party business partners in connection with our Services to our Users. Examples of third parties to whom we may disclose Personal Data for this purpose are banks and payment method providers (such as credit card networks) when we provide payment processing services, and the professional services firms that we partner with to deliver Stripe Atlas. Learn more about what Stripe does with other third parties.

d. Our Users and third parties authorized by our Users

We share Personal Data with Users to maintain a User account and provide the Services and third party services. We share data with parties directly authorized by a User to receive Personal Data. This includes sharing Personal Data of Customers with Users to assess the fraud risk associated with attempted transactions by Customers, or when a User authorizes a third party application provider to access the User’s Stripe account using Stripe Connect. The use of Personal Data by an authorized third party is subject to the third party’s privacy policy.

e. Corporate transactions

In the event that we enter into, or intend to enter into, a transaction that alters the structure of our business, such as a reorganization, merger, sale, joint venture, assignment, transfer, change of control, or other disposition of all or any portion of our business, assets or stock, we may share Personal Data with third parties in connection with such transaction. Any other entity which buys us or part of our business will have the right to continue to use your Personal Data, but subject to the terms of this Privacy Policy.

f. Compliance and harm prevention

We share Personal Data as we believe necessary: (i) to comply with applicable law, or rules imposed by payment method in connection with use of that payment method; (ii) to enforce our contractual rights; (iii) to protect the Services, rights, privacy, safety and property of Stripe, you or others; and (iv) to respond to requests from courts, law enforcement agencies, regulatory agencies, and other public and government authorities, which may include authorities outside your country of residence.

5. Your Rights and Choices

You may have choices regarding our collection, use and disclosure of your Personal Data:

a. Opting out of receiving electronic communications from us

If you no longer want to receive marketing-related emails from us, you may opt-out via the unsubscribe link included in such emails. We will try to comply with your request(s) as soon as reasonably practicable. Please note that if you opt-out of receiving marketing-related emails from us, we may still send you other messages in connection with providing our Services.

b. How you can see or change your account Personal Data

If you would like to review, correct, or update Personal Data that you have previously disclosed to us, you may do so by signing in to your Stripe account or by contacting us.

c. Your data protection rights

Depending on your location and subject to applicable law, you may have the following rights with regard to the Personal Data we control about you:

  • The right to request confirmation of whether Stripe processes Personal Data relating to you, and if so, to request a copy of that Personal Data;
  • The right to request that Stripe rectifies or updates your Personal Data that is inaccurate, incomplete or outdated;
  • The right to request that Stripe erase your Personal Data in certain circumstances provided by law;
  • The right to request that Stripe restrict the use of your Personal Data in certain circumstances, such as while Stripe considers another request that you have submitted (including a request that Stripe make an update to your Personal Data);
  • The right to request that we export your Personal Data that we hold to another company, where technically feasible;
  • Where the processing of your Personal Data is based on your previously given consent, you have the right to withdraw your consent at any time; and/or
  • In some cases, you may also have the right to object to the processing of your Personal Data.

d. Process for exercising data protection rights

To exercise your data protection rights please also see Stripe Privacy Center. We will comply with your request to the extent required by applicable law. We will not be able to respond to a request if we no longer hold your Personal Data. If you feel that you have not received a satisfactory response from us, you may have the right under applicable laws to consult with the data protection authority in your country.

For your protection, we may need to verify your identity before responding to your request, such as verifying that the email address from which you send the request matches your email address that we have on file. If we no longer need to process Personal Data about you in order to provide our Services or our Sites, we will not maintain, acquire or process additional information in order to identify you for the purpose of responding to your request.

If you are a Customer of a Stripe User, please direct your requests directly to the User. For example, if you are making, or have made, a purchase from a merchant using Stripe as a payment processor, and you have a request that is related to the payment information that you provided as part of the purchase transaction, then you should address your request directly to the merchant.

6. Security and Retention

We make reasonable efforts to provide a level of security appropriate to the risk associated with the processing of Personal Data. We maintain organizational, technical and administrative measures designed to protect Personal Data covered by this Privacy Policy against unauthorized access, destruction, loss, alteration or misuse. Your Personal Data is only accessed by a limited number of personnel who need access to the information to perform their duties. Unfortunately, no data transmission or storage system can be guaranteed to be 100% secure. If you have reason to believe that your interaction with us is no longer secure (e.g., you feel that the security of your account has been compromised), please contact us immediately.

We retain your Personal Data as long as we are providing the Services to you or our Users (as applicable). Even after we stop providing Services directly or indirectly to you, and even if you close your Stripe account or complete a transaction with a Stripe User, we keep your Personal Data in order to comply with our legal and regulatory obligations. We may also keep it to assist with our fraud monitoring, detection and prevention activities. We also keep Personal Data to comply with our tax, accounting, and financial reporting obligations, where we are required to retain the data by our contractual commitments to our financial partners, and where data retention is mandated by the payment methods you used. In all cases where we keep data, we do so in accordance with any limitation periods and records retention obligations that are imposed by applicable law.

7. International Data Transfers

We are a global business. Personal Data may be stored and processed in any country where we do business or our service providers do business. We may transfer your Personal Data to countries other than your own country, including to the United States. These countries may have data protection rules that are different from your country. When transferring data across borders, we take measures to comply with applicable data protection laws related to such transfer. Officials (such as law enforcement or security authorities) in those other countries may be entitled to access your Personal Data.

If you are located in the European Economic Area (“EEA”), the UK or Switzerland, we comply with applicable laws to provide an adequate level of data protection for the transfer of your Personal Data to the US. For more information, please see Stripe Privacy Center. Where applicable law requires that a data transfer legal mechanism, we use one or more of the following: EU Standard Contractual Clauses with a data recipient outside the EEA or the UK, verification that the recipient has implemented Binding Corporate Rules, or other legal method available to us under applicable law.

While Stripe Inc. remains self-certified under the E.U.-U.S. Privacy Shield and the Swiss-U.S. Privacy Shield, it is not currently relying on these frameworks for the transfer of personal data to the U.S. For more information, please see Stripe Privacy Center.

8. Use by Minors

The Services are not directed to minors, including children under the age of 13, and we request that they not provide Personal Data through the Services. In some countries, we may impose higher age limits as required by applicable law. We do not sell any Personal Data of Customers, Visitors or Users, including those aged between 13 to 16.

9. Updates To this Privacy Policy and Notifications

We may change this Privacy Policy from time to time to reflect new services, changes in our Personal Data practices or relevant laws. The “Last updated” legend at the top of this Privacy Policy indicates when this Privacy Policy was last revised. Any changes are effective when we post the revised Privacy Policy on the Services.

We may provide you with disclosures and alerts regarding the Privacy Policy or Personal Data collected by posting them on our website and, if you are a User, by contacting you through your Stripe Dashboard, email address and/or the physical address listed in your Stripe account.

If applicable law requires that we obtain your consent or provide notice in a specified manner prior to making any changes to this Privacy Policy applicable to you, we will provide such required notice and will obtain your required consent.

The Services may provide the ability to connect to other online services. These online services may operate independently from us and/or may have their own privacy notices or policies, which we strongly suggest you review. If any online service linked to our Services is not owned or controlled by us, or does not claim to be covered by this Privacy Policy, we are not responsible for it and/or it is not covered by this Privacy Policy. Please refer to the privacy policy associated with that online service.

11. Controllers and Jurisdiction-specific Provisions

Depending on the activity, Stripe acts as a Controller and Processor. Learn More. For more information on the Stripe entity that is responsible under this Privacy Policy. Learn More.

Australia

If you are an Australian resident, and you are dissatisfied with our handling of any complaint you raise under this Privacy Policy, you may wish to contact the Office of the Australian Information Commissioner.

EEA

To exercise your rights, you may contact our DPO. If you are a resident of the EEA or we have identified Stripe Payments Europe Limited as your data controller, and believe we process your information in scope of the General Data Protection Regulation (GDPR), you may direct your questions or complaints to the Office of the Data Protection Commissioner. If you are a resident of the UK, you may direct your questions or concerns to the UK Information Commissioner’s Office.

Brazil

Stripe processes the personal data of people in Brazil in accordance with the Lei Geral de Proteção de Dados Pessoais (LGPD). This Privacy Policy (and Cookie Policy) disclose the categories and specific pieces of personal data collected about you, the categories of sources from which that personal data is collected, the business purposes for collecting the personal data, and the categories of third parties with which the information is shared. LGPD gives you certain rights to request information about our processing of your personal data and the right to ask that we delete your personal data. To exercise your rights, please contact our DPO.

Indonesia

As used in this Privacy Policy, “applicable law” includes Law No. 11 of 2008 as amended by Law No. 19 of 2016 on Electronic Information and Transactions, Government Regulation No. 71 of 2019 on the Implementation of Electronic Systems and Transactions, and Minister of Communication and Informatics Regulation No. 20 of 2016 on Personal Data Protection in Electronic Systems and “Personal Data” includes “personal data” as defined under such laws.

Malaysia

If you have any questions or complaints about this Privacy Policy, please contact our DPO.

Mexico

Mexican residents may exercise data protection rights to access, correction, deletion, opposition or revocation under applicable law. You may be provided with further information about the steps to exercise your privacy rights, including identity verification, timing, the way to get in touch with the organization responding to your request for further communications about your request, and how your request may be honored. If you are a Mexican resident and a Customer of a Stripe User, please direct your requests directly to the Stripe User with whom you shared your personal information.

Thailand

Thailand residents may have additional rights under applicable laws. If we process your Personal Data due to a legal obligation or contractual right, and you do not provide us with personal Information, we may not be able to lawfully provide you services.

United States - California

If you are a consumer located in California, we process your personal data in accordance with the California Consumer Privacy Act (CCPA). This section provides additional details about the personal information we collect and use for purposes of CCPA.

a. How We Collect, Use, and Disclose your Personal Information

The Personal Data We Collect section describes the personal information we may have collected about you, including the categories of sources of that information. We collect this information for the purposes described in the How We Use Personal Data section. We share this information as described in the How We Disclose Personal Data section. Stripe uses cookies, including advertising cookies, as described in our Cookie Policy.

b. Your CCPA Rights and Choices

As a California consumer and subject to certain limitations under the CCPA, you have choices regarding our use and disclosure of your personal information:

  • Exercising the right to know: You may request the following information about the personal information we have collected about you:

    • the categories and specific pieces of personal information we have collected about you;
    • the categories of sources from which we collected the personal information;
    • the business or commercial purpose for which we collected the personal information;
    • the categories of third parties with whom we shared the personal information; and
    • the categories of personal information about you that we disclosed for a business purpose, and the categories of third parties to whom we disclosed that information for a business purpose.
  • Exercising the right to delete: You may request that we delete the personal information we have collected from you, subject to certain limitations under applicable law.

  • Exercising the right to opt-out from a sale: You may request to opt out of any “sale” of your personal information that may take place. As described in Advertising, we do not use, share, rent or sell the Personal Data of our Users’ Customers for interest-based advertising. We do not sell or rent the Personal Data of our Users, their Customers or our Site visitors.

  • Non-discrimination: The CCPA provides that you may not be discriminated against for exercising these rights.

To submit a request to exercise any of the rights described above, contact our DPO.

ALL

When exercising your rights, we may need to verify your identity before responding to your request, such as verifying that the email address from which you send the request matches your email address that we have on file. Authentication based on a government-issued and valid identification document may be required. If you are a Customer of a Stripe User, please direct your requests directly to the Stripe User with whom you shared your personal information.

12. Contact Us

If you have any questions or complaints about this Privacy Policy, please contact us or send mail as provided in our Privacy Center.

Dasar Privasi Global — Di Seluruh Dunia

Terakhir dikemas kini: 28 April 2021

Rujuk ke sini untuk Ringkasan Kemas Kini

Selamat datang!

Stripe menyediakan infrastruktur ekonomi untuk internet. Perniagaan daripada pelbagai saiz menggunakan perisian dan perkhidmatan kami untuk menerima pembayaran dan menguruskan perniagaan atas talian mereka. Stripe mengambil berat tentang keselamatan dan privasi data peribadi yang telah diamanahkan kepada kami.

Dasar privasi ini menerangkan Data Peribadi yang kami kumupulkan, bagaimana kami menggunakannya dan berkongsinya, hak dan pilihan anda, dan bagaimana anda boleh menghubungi kami megenai amalan privasi kami.

Stripe (“Stripe” atau “kami”) menyediakan perkhidmatan kami di seluruh dunia dan entiti Stripe yang bertanggungjawab untuk pengumpulan dan penggunaan data peribadi dalam Dasar Privasi ini berbeza bergantung pada negara anda.

Kami mungkin mengumpulkan dan menggunakan data peribadi ketika kami berurusan dengan atau ketika anda berurusan dengan sesiapa yang menggunakan perkhidmatan kami. Beberapa perkhidmatan kami boleh diakses secara langsung oleh anda, termasuk melalui laman web kami yang merujuk kepada dasar ini (e.g. stripe.com) (secara kolektif “Laman Web”). Kebanyakan perkhidmatan kami diberikan kepada orang-orang lain yang berkaitan dengan perniagaan dan aktiviti-aktiviti mereka, dan anda mungkin terlibat dengan perkhidmatan-perkhidmatan Stripe sebagai sebahagian daripada perkhidmatan lain, seperti ketika anda membuat pembayaran kepada pedagang dan kami menyediakan perkhidmatan pemprosesaan pembayaran kepada peniaga itu melalui Stripe Checkout (secara koletikf, kami merujuk kepada Laman Web dan perkhidmatan secara langsung dan tidak langsung sebagai (“Perkhidmatan”). Dasar ini terpakai terhadap Perkhidmatan Stripe diri sendiri. Laman Web, produk-produk, perkhidmatan-perkhidmatan pihak ketiga dan beberapa gabungan-gabungan Stripe terakluk kepada dasar privasi mereka sendiri yang lain.

Dasar Privasi ini merangkumi maklumat penting mengenai Data Peribadi anda dan kami menggalakkan anda untuk membacanya dengan teliti. Anda juga boleh menggunakan pautan-pautan ini untuk mengakses bahagian tertentu.

1. Gambaran Keseluruhan

Stripe memperolehi Data Peribadi mengenai anda daripada pelbagai jenis sumber. “Anda” mungkin merupakan seorang pelawat salah satu lamab web kami (“Pelawat”), seorang pengguna salah satu atau lebih Perkhidmatan kami (“Pengguna” atau “Pengguna Stripe”), atau seorang pelanggan Pengguna secara langsung atau tidak langsung (“Pelanggan”). Jika anda adalah seorang Pelanggan, perjanjian anda dengan Pengguna Stripe yang berkenaan harus menjelaskan bagaimana Pengguna Stripe tersebut berkongsi Data Peribadi anda dengan Stripe. Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai perkongsian ini, maka anda harus menyoal Stripe Pengguna tersebut. Anda juga boleh melawat Stripe Privacy Center untuk maklumat lebih lanjut mengenai amalan privasi kami.

Ketahui lebih lanjut


a. Pelawat

Sekiranya anda melawat atau menggunakan Laman Web kami, kami akan mengumpul Data Peribadi anda. Sebagai contoh, kami mengumpul Data Peribadi yang anda menyerahkan kepada kami melalui borang-borang dan tinjauan-tinjauan secara atas talian, dan apabila anda menghubungi kami melalui e-mel.

b. Penyedia Perkhidmatan (Stripe sebagai pemproses data)

Stripe menawarkan perkhidmatan-perkhidmatan kepada Pengguna kami, termasuk proses pengesahan dan pembayaran. Sebagai pemproses transaksi pembayaran dan penyedia perkhidmatan yang berkaitan, kami mungkin mengumpulkan, menggunakan dan menzahirkan Data Peribadi mengenai Pelanggan ketika kami bertindak sebagai penyedia perkhidmatan Pengguna Stripe. Pengguna Stripe bertanggungjawab untuk memastikan bahawa hak privasi Pelanggan dihormati, termasuk memastikan penzahiran yang sesuai mengenai pengumpulan dan penggunaan data yang berlaku sehubungan dengan perkhidmatan mereka. Sejauhmana yang kami bertindak sebagai pemproses data Pengguna Stripe (penyedia perkhidmatan), kami akan memproses Data Peribadi mengikut syarat-syarat perjanjian kami dengan Pengguna Stripe dan arahan-arahan sah Pengguna Stripe tersebut. Sekiranya anda seorang Pelanggan dan ingin mendapatkan maklumat tambahan mengenai bagaimana Pengguna Stripe menggunakan perkhidmatan seperti Stripe untuk memproseskan data anda dalam konteks transaksi pembayaran, sila menghubungi Pengguna Stripe secara langsung atau menyemak dasar privasi Pengguna Stripe tersebut.

c. Pencegahan penipuan, Pematuhan dan keselamatan

Kami berusaha untuk memastikan Perkhidmatan kami selamat, terkawal dan akur, dan pengumpulan dan penggunaan Data Peribadi adalah sangat penting dalam usaha ini. Sebagai contoh, kami memantau corak transaksi pembayaran dan isyarat-isyarat atas talian yang lain dan menggunakan pandangan tersebut untuk mengurangkan risiko penipuan, pengubahan wang haram dan aktiviti-aktiviti yang berbahaya terhadap Stripe, Pengguna kami dan Pelanggan mereka. Data Peribadi membantu kami mengenal pasti sesiapa yang terlibat dengan Perkhidmatan kami dan membantu kami mengesan dan mencegah aktiviti-aktiviti penipuan dan pelakon-pelakon jahat lain. Dalam kebanyakan kes, kami juga diperlukan untuk mengumpulkan dan mengenal pasti maklumat lain mengenai transaksi untuk memenuhi syarat-syarat pelaporan yang sah (e.g. undang-undang anti pengubahan wang haram atau undang-undang “kenal pelanggan anda)”.

2. Data Peribadi yang Kami Kumpulkan

a. Data Peribadi yang kami kumpulkan mengenai anda

Data Peribadi adalah segala maklumat yang berkaitan dengan individu yang dikenalpasti atau dapat dikenalpasti, dan boleh merangkumi maklumat berkenaan dengan bagaimana anda terlibat dengan Perkhidmatan kami (e.g. maklumat peranti, Alamat IP). Dalam kebanyakan kes, Data Peribadi yang anda memberikan kepada kami secara langsung melalui Perkhidmatan kami akan dijelaskan daripada konteks di mana anda memberikan data tersebut:

  • Apabila anda mendaftar untuk akaun Stripe dalam Laman Web kami, kami akan mengumpulkan nama penuh, alamat e-mel dan butiran log masuk akaun anda.
  • Apabila anda mengisi borang atas talian kami untuk menghubungi pasukan pemasaran kami, kami meminta nama, maklumat perhubungan, negara anda dan maklumat lain mengenai minat anda dalam Perkhidmatan kami.
  • Apabila anda bersetuju untuk kami menyimpan maklumat mengenai anda sehubungan dengan Stripe Checkout, kami mengumpulkan nama dan maklumat perhubungan dan maklumat mengenai kaedah pembayaran anda yang disimpan (e.g. nombor kad pembayaran anda, kod CVC dan tarikh luput). Ketahui Lebih Lanjut.
  • Apabila anda menyerahkan ID anda dan/atau “Selfie” untuk tujuan pengesahan. Ketahui Lebih Lanjut.
  • Apabila anda membalas e-mel atau tinjauan Stripe, kami mengumpulkan alamat e-mel, nama anda dan apa-apa maklumat anda menuntukan untuk merangkumi di dalam badan e-mel atau jawapan anda. Sekiranya anda mengubungi kami secara telefon, kami akan mengumpulkan nombor telefon anda yang digunakan untuk menghubungi Stripe, dan apa-apa maklumat lain yang anda menyediakan semasa panggilan tersebut. Sekiranya anda seorang Pengguna Stripe atau Pelanggan, kami mungkin mengumpulkan maklumat tambahan untuk mengesahkan identiti anda.
  • Sekiranya anda seorang Pengguna Stripe, anda perlu menyediakan maklumat hubungan anda, seperti nama, alamat pos, nombor telefon, dan alamat e-mel. Sebagai bahagian daripada hubungan perniagaan anda dengan kami, kami juga boleh mengumpulkan maklumat kewangan dan peribadi mengenai anda, seperti tarikh lahir anda dan pengenalan kerajaan yang berkaitan dengan anda dan organisasi anda (seperti nombor keselamatan sosial, nombor cukai, atau Nombor Pengenalan Majikan anda). Anda juga boleh memilih untuk memberikan maklumat akaun bank.
  • Sekiranya anda seorang Pelanggan, ketika anda membuat pembayaran kepada, atau membuat transaksi dengan seorang Pengguna melalui Perkhidmatan Stripe atau peranti Pengguna Stripe yang telah disediakan, kami akan menerima maklumat transaksi anda. Sekiranya anda berurusan secara langsung dengan Stripe, kami akan menerima maklumat daripada anda secara langsung. Sekiranya anda membuat transaksi dengan seorang Pengguna, bergantung pada bagaimana mereka telah bersepadu dengan Perkhidmatan kami, kami mungkin boleh menerima maklumat ini daripada anda secara langsung, daripada Pengguna Stripe atau pihak ketiga. Maklumat yang kami kumpulkan termasuk maklumat kaedah pembayaran (seperti nombor kad kredit atau debit, atau maklumat akaun bank), jumlah pembelian, tarikh pembelian, dan dalam beberapa kes, maklumat mengenai pembelian anda. Kaedah-kaedah pembayaran yang berbeza mungkin memerlukan pengumpulan pelbagai kategori maklumat. Maklumat kaedah pembayaran yang kami kumpulkan akan bergantung pada kaedah pembayaran yang anda pilih untuk digunakan daripada daftar kaedah pembayaran yang tersedia yang ditawarkan kepada anda pada masa daftar keluar. Kami mungkin juga menerima nama, e-mel, alamat penagihan atau penghantaran dan dalam beberapa kes, sejarah transaksi anda untuk mengesahkan anda.

Berkaitan dengan aktiviti pemantauan, pencegahan, dan pengesanan penipuan dan aktiviti-aktiviti pematuhan untuk Stripe dan Pengguna mereka, we menerima data berkaitan dengan identiti daripada sumber-sumber tersebut:

  • Daripada Pelanggan (termasuk malalui peranti mereka (e.g. Alamat IP)) berkenaan dengan Pelanggan.
  • Daripada Pengguna mengenal diri mereka dan Pelanggan mereka, termasuk apa-apa yang telah dikumpulkan melalui Perkhidmatan kami.
  • Daripada rakan perniagaan kami, perkhidmatan kewangan penyedia, perkhidmatan pengesahan identiti, dan sumber yang tersedia untuk umum.

Data Peribadi tersebut (e.g., nama, alamat, nombor telefon, negara), membantu kami untuk mengesahkan identiti-identiti dan untuk mencegah penipuan. Kami juga boleh menggunakan teknologi untuk menilai risiko penipuan yang berkaitan dengan percubaan transaksi oleh Pelanggan degan seorang Pengguna Stripe.

Anda juga boleh memilih untuk memberikan maklumat kepada kami melalui kaedah-kaedah lain, seperti: (i) sebagai maklumbalas kepada pemasaran atau komunikasi lain, (ii) melalui media sosial atau forum atas talian, (iii) melalui penyertaan dalam tawaran, program atau promosi, (iv) berkaitan dengan hubungan perniagaan yang sebenarnya atau berpotensi dengan kami, atau (v) dengan memberikan kad perniagaan atau maklumat hubungan anda berkaitan dengan pameran perdagangan atau acara lain.

b. Maklumat yang kami kutip secara automatik di Laman kami

Laman Web kami menggunakan kuki dan teknologi lain-lain. Teknologi tersebut akan merekodkan maklumat mengenai anda, termasuk:

  • Data penyemak imbas dan data peranti, seperti Alamat IP, jenis peranti, sistem operasi dan jenis penyemak imbas internet, resolusi skrin, nama dan versi sistem operasi, pengeluar dan model peranti, bahasa, plug-ins, tambahan-tambahan lain dan versi bahasa Laman Web anda melawati.
  • Data Penggunaan, seperti masa yang dihabiskan di Laman Web tersebut, halaman yang dilawati, pautan yang diklik, pilihan bahasa, dan halaman yang membawa atau merujuk anda ke Laman Web kami.
  • Aktiviti-aktiviti atas talian kami mengumpulkan maklumat mengenai aktiviti-aktiviti atas talian anda di dalam laman web dan peranti yang disambungkan dari masa ke masa dan di laman web, peranti pihak ketiga, dan perkhidmatan atas talian yang lain.
  • Kami mengumpulkan maklumat apabila anda terlibat dengan pesanan pemasaran kami dan ketika anda mengklik pautan yang disertakan di dalam iklan untuk produk kami. Kami menggunakan Google Analytics di dalam Laman Web kami untuk membantu kami menganalisis penggunaan anda di dalam Laman Web kami dan untuk mendiagnosis masalah teknikal.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kuki yang mungkin dilayani melalui Laman Web kami dan bagaimana Anda dapat mengawal pengunaan kuki oleh kami dan analisis pihak ketiga kami, sila merujuk kepada Dasar Kuki kami. Ketahui Lebih Lanjut.

3. Bagaimana Kami Menggunakan Data Peribadi

a. Perkhidmatan Kami

Kami bergantung pada beberapa alasan undang-undang bagi membolehkan penggunaan Data Peribadi anda oleh kami. Kami menggunakan Data Peribadi untuk memudahkan hubungan perniagaan yang kami miliki dengan Pengguna kami, untuk mematuhi peraturan kewangan dan kewajipan undang-undang kami yang lain, dan untuk mengejar kepentingan perniagaan kami yang sah. Kami juga menggunakan Data Peribadi untuk menyelesaikan transaksi dan untuk menyediakan perkhidmatan yang berkaitan dengan pembayaran kepada Pengguna kami.

Ketahui lebih lanjut


Hubungan perniagaan kontrak dan pra-kontrak

Kami menggunakan Data Peribadi untuk tujuan memeteraikan hubungan perniagaan dengan Pengguna Stripe prospektif, dan untuk melaksanakan kewajipan kontrak berdasarkan kontrak yang kami miliki dengan Pengguna Stripe. Aktiviti-aktiviti termasuk:

  • Pembukaan dan pengurusan akaun Stripe dan butiran akaun Stripe, termasuk penilaian aplikasi-aplikasi untuk memulakan atau memperluaskan penggunaan Perkhidmatan kami;
  • Pembukaan dan pengurusan akaun Stripe;
  • Aktiviti-aktiviti perakunan, pengauditan, dan penagihan; dan
  • Proses pembayaran, termasuk pengesanan dan pencegahan penipuan, mengotimumkan transaksi yang sah, komunikasi-komunikasi mengenai pembayaran tersebut, dan layanan pelanggan yang berkaitan.

Pematuhan undang-undang

Kami menggunakan Data Peribadi untuk mengesahkan identiti Pengguna kami untuk mematuhi kewajipan permantauan, pencegahan dan pengesanan penipuan, undang-undang yang berkaitan dengan pengenalan dan pelaporan aktiviti haram, seperti kewajipan AML (Anti-Money Laundering) dan KYC (Know-Your-Customer), dan kewajipan pelaporan kewangan. Sebagai contoh, kami mungkin perlu merekodkan dan mengesahkan identiti Pengguna untuk tujuan mematuhi undang-undang yang bertujuan untuk mencegah pengubahan wang dan jenayah kewangan. Kewajipan-kewajipan ini dikenakan kepada kami oleh pengoperasian undang-undang, standard industri, dan oleh rakan kewangan kami, dan mungkin menghendaki kami untuk melaporkan kepatuhan kami kepada pihak ketiga, dan untuk menyerah kepada audit pengesahan pihak ketiga.

Kepentingan perniagaan sah

Jika dibenarkan di bawah undang-undang yang terpakai, kami bergantung pada kepentingan perniagaan sah untuk memproses Data Peribadi mengenai anda. Semasa kami berbuat demikian, kami menyeimbangkan kepentingan kami dengan kepentingan dan hak individu-individu yang Data Peribadinya kami memproseskan. Senarai berikut menunjukkan tujuan-tujuan perniagaan yang kami telah mengenal pasti sebagai sah:

  • Mengesan, memantau dan mencegah penipuan dan transaksi pembayaran yang tidak sah;
  • Mengurangkan kerugian, tuntutan, liabiliti kewangan atau kerugian lain kepada Pelanggan, Pengguna dan Stripe;
  • Menentukan kelayakan dan menawarkan produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan Stripe baru;
  • Membalas pertanyaan, menghantar notis Perkhidmatan dan menyediakan sokongan pelanggan;
  • Mempromosikan, menganalisis, mengubah dan meningkatkan Perkhidmatan, sistem dan alat-alat kami, dan untuk mengembangkan produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan baru, termasuk kebolehpercayaan Perkhidmatan tersebut;
  • Mengurus, mengendalikan dan meningkatkan prestasi Laman Web dan Perkhidmatan kami dengan memahami keberkesanannya dan mengoptimumkan aset digital kami;
  • Menganalisis dan mengiklankan Perkhidmatan kami;
  • Menjalankan analisis agregat dan mengembangkan kepintaran perniagaan yang membolehkan kami untuk beroperasi, melindungi, membuat keputusan yang tepat, dan melaporkan prestasi perniagaan kami;
  • Berkongsi Data Peribadi dengan penyedia perkhidmatan pihak ketiga yang menyediakan perkhidmatan bagi pihak kami dan rakan perniagaan yang membantu kami mengedalikan dan meningkatkan perniagaan kami (Ketahui Lebih Lanjut);
  • Membolehkan keselamatan rangkaian dan maklumat di seluruh Stripe dan Perkhidmatan kami; dan
  • Berkongsi Data Peribadi antara gabungan kami untuk tujuan pentadbiran.

Transaksi Pembayaran dan perkhidmatan-perkhidmatan yang berkaitan (Stripe sebagai pemproses data)

Kami menggunakan Data Peribadi Pelanggan untuk menyediakan Perkhidmatan kami kepada Pengguna, termasuk untuk memproseskan transaksi pembayaran atas talian dan pengesahan Pelanggan bagi pihak Pengguna kami. Semua Penggunaan tersebut adalah sesuai dengan syarat-syarat hubungan perniagaan kami dengan Pengguna kami. Sebagai tambahan, kami mungkin menawarkan perkhidmatan yang berkaitan dengan pembayaran kepada Pengguna yang telah meminta perkhidmatan tersebut, dan penyampaian perkhidmatan tersebut oleh kami mungkin melibatkan penggunaan Data Peribadi. Sebagai contoh, seorang Pengguna Stripe boleh menentukan parameter untuk transaksi yang dikemukakan oleh Pelanggannya yang menentukan sama ada transaksi disekat atau dibenarkan oleh Perkhidmatan pemprosesan pembayaran kami. Dalam kes-kes tersebut, Pengguna adalah bertanggungjawab untuk pengumpulan dan penggunaan Data Peribadi Pelangga untuk transaksi pembayaran dan perkhidmatan yang berkaitan dengan pembayaran. Kami juga menggunakan Data Peribadi untuk mengesan dan mencegah penipuan. Dalam menyediakan Perkhidmatan tersebut, kami mungkin menyediakan Data Peribadi daripada Pelanggan kepada Pengguna yang telah meminta Perkhidmatan tersebut untuk menilai risiko penipuan yang berkaitan dengan percubaan transaksi oleh Pelanggan mereka.

b. Pemasaran dan komunikasi yang berkaitan dengan acara

Kami boleh menghantar komunikasi pemasaran e-mel mengenai produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan Stripe, menjemput anda untuk menyertai acara atau tinjauan kami, atau berkomunikasi dengan anda untuk tujuan pemasaran, dengan syarat kami melakukannya megikut undang-undang terpakai, termasuk apa-apa syarat persetujuan. Sebagai contoh, apabila anda menghantar maklumat hubungan anda kepada kami atau apabila kami mengumpulkan maklumat hubungan perniagaan anda melalui penyertaan kami di pameran perdagangan atau acara lain, kami mungkin menggunakan maklumat tersebut untuk membuat susulan dengan anda mengenai suatu acara, menghantar anda maklumat megenai produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan yang telah diminta oleh anda dan, dengan persetujuan anda, sertakan anda dalam kempen maklumat pemasaran kami.

c. Pengiklanan

Apabila anda melawati Laman Web kami, kami (dan penyedia perkhidmatan kami) mungkin menggunakan Data Peribadi yang telah dikumpulkan oleh anda dan peranti anda untuk menyasarkan iklan untuk Perkhidmatan Stripe kepada anda di dalam Laman Web kami dan laman web lain anda melawati (“interest-based advertising”), jika dibenarkan oleh undang-undang yang terpakai, termasuk apa-apa syarat persetujuan. Sebagai contoh, apabila anda melawati Laman Web kami, kami akan menggunakan kuki untuk mengal pasti peranti anda dan menyasarkan iklan untuk Perkhidmatan kami kepada anda. Anda mempunyai pilihan dan kawalan terhadap kuki (atau teknologi serupa) yang kami menggunakan untuk mengiklankan kepada anda. Sila merujuk kepada Dasar Kuki untuk lebih maklumat. Pada masa ini, tiada standard industri untuk mengenali isyarat penyemak imbas Do Not Track, dan oleh sebab itu, kami tidak akan memberi maklumbalas mengenainya.

Kami tidak menggunakan, berkongsi, menyewa atau menjual Data Peribadi Pelanggan Pengguna kami untuk iklan berdasarkan minat. Kami tidak menjual atau menyewa Data Peribadi Pengguna, Pelanggannya atau Pelawat Laman Web kami.

4. Bagaimana Kami Menzahirkan Data Peribadi

Stripe tidak menjual atau menyewa Data Peribadi kepada pemasar atau pihak ketiga yang tidak berkaitan. Kami berkongsi Data Peribadi anda dengan entiti-entiti yang dipercayai, seperti yang dinyatakan di bawah.

a. Stripe

Kami berkongsi Data Peribadi dengan entiti-entiti gabungan Stripe yang lain untuk menyediakan Perkhidmatan kami dan untuk tujuan pentadbiran kami.

b. Penyedia perkhidmatan

Kami berkongsi Data Peribadi dengan beberapa penyedia perkhidmatan kami tertakluk pada syarat-syarat kontrak yang membatasi penggunaan Data Peribadi mereka. Kami mempunyai penyedia perkhidmatan yang menyediakan perkhidmatan bagi pihak kami, seperti perkhidmatan pengesahan identiti, hosting laman web, analisis data, layanan pemasaran, teknologi maklumat dan infrastruktur yang berkaitan, perkhidmatan pelanggan, penghantaran e-mel, dan perkhidmatan audit. Penyedia perkhidmatan tersebut mungkin perlu mengakses Data peribadi untuk melaksanakan perkhidmatan mereka. Kami memberi kuasa kepada penyedia perkhidmatan tersebut untuk menggunakan atau menzahirkan Data Peribadi tersebut hanya untuk melaksanakan perkhidmatan bagi pihak kami atau untuk mematuhi kehendak undang-undang. Kami memerlukan penyedia perkhidmatan tersebut untuk memberi komitmen melalui kontrak untuk melindungi keselamatan dan kerahsiaan Data Peribadi yang mereka memproses bagi pihak kami. Penyedia perkhidmatan kami bertempat terutamanya di Kesatuan Eropah dan Amerika. Ketahui Lebih Lanjut.

c. Rakan niaga

Kami berkongsi Data Peribadi dengan rakan niaga piak ketiga sehubungan dengan Perkhidmatan kami kepada Pengguna kami. Contoh-contoh pihak ketiga yang kami mungkin menzahirkan Data peribadi untuk tujuan-tujuan ini adalah bank dan penyedia kaedah pembayaran (seperti rangkaian kredit kad) ketika kami menyediakan perkhidmatan pemprosesan pembayaran, dan firma perkhidmatan profesional yang kami bekerjasama untuk menyampaikan Stripe Atlas. Ketahui Lebih Lanjut.

d. Pengguna kami dan pihak ketiga yang telah diberi kuasa oleh Pengguna kami

Kami berkongsi Data Peribadi dengan Pengguna untuk mengekalkan akaun Pengguna dan untuk menyediakan Perkhidmatan tersebut dan perkhidmatan pihak ketiga. Kami berkongsi data dengan pihak-pihak yang telah diberi kuasa oleh Pengguna secara langsung untuk menerima Data Peribadi. Ini termasuk berkongsi Data Peribadi Pelanggan dengan Pengguna untuk menilai risiko penipuan yang berkaitan dengan percubaan transaksi oleh Pelanggan, atau ketika Pengguna memberi kuasa kepada penyedia aplikasi pihak ketiga untuk mengakseskan akaun Stripe Pengguna tersebut melalui Stripe Connect. Penggunaan Data Peribadi oleh pihak ketiga yang telah diberi kuasa adalah tertakluk pada dasar privasi pihak ketiga tersebut.

e. Transaksi korporat

Sekiranya kami membuat, atau ingin membuat transaksi yang mengubah struktur perniagaan kami, seperti penyusunan semula, penggabungan, penjualan, usahama, penugasan, pemindahan, perubahan kawalan, atau pelupusan lain dari semua atau mana-mana bahagian perniagaan, aset atau stok kami, kami mungkin berkongsi Data Peribadi dengan pihak ketiga sehubungan dengan transaksi tersebut. Mana-mana entiti lain yang membeli kami atau sebahagian daripada perniagaan kami akan mempunyai hak untuk terus menggunakan Data Peribadi anda, tetapi tertakluk pada syarat-syarat Dasar Privasi ini.

f. Pematuhan dan pencegahan bahaya

Kami berkongsi Data Peribadi yang kami percaya adalah diperlukan: (i) untuk mematuhi undang-undang yang terpakai, atau peraturan yang dikenakan oleh kaedah pembayaran sehubungan dengan penggunaan kaedah pembayaran tersebut; (ii) untuk menguatkuasakan hak kontrak kami; (iii) untuk melindungi Perkhidmatan tersebut, hak, privasi, keselamatan dan harta benda Stripe, anda atau orang lain lain; dan (iv) untuk membalas permintaan daripada mahkamah, agensi penguatkuasaan undang-undang, agensi pengawalseliaan, dan pihak berkuasa awam dan pihak kerajaan yang lain, termasuk pihak-pihak berkuasa di luar negara tempat kediaman anda.

5. Hak dan Pilihan Anda

Anda mungkin mempunyai pilihan mengenai pengumpulan, penggunaan dan penzahiran kami terhadap Data Peribadi anda:

a. Memlih untuk tidak menerima komunikasi elektronik daripada kami

Sekiranya anda tidak lagi mahu menerima e-mel yang berkaitan dengan pemasaran daripada kami, anda boleh memilih untuk “opt-out” melalui pautan “unsubscribe” yang termasuk di dalam e-mel tersebut. Kami akan berusaha untuk memenuhi permintaan anda secepat mungkin. Harap maklum bahawa jika anda pilih untuk “opt-out” dari menerima e-mel yang berkaitan dengan pemasaran daripada kami, kami mungkin masih menghantar anda mesej lain-lain yang berkaitan dengan menyediakan Perkhidmatan kami.

b. Bagaimana anda dapat melihat atau mengubah Data Peribadi akaun anda

Sekiranya anda ingin menyemak, memperbetulkan, atau mengemas kini Data Peribadi yang telah diberikan oleh anda kepada kami, anda boleh melakukannya dengan log masuk ke akaun Stripe anda atau dengan menghubungi kami.

c. Hak perlindungan data anda

Bergantung pada lokasi anda dan tertakluk pada undang-undang yang terpakai, anda mungkin memiliki hak berikut berkenaan dengan Data Peribadi yang kami mengawal mengenai anda:

  • Hak untuk meminta pengesahan sama ada Stripe memproseskan Data Peribadi yang berkaitan dengan anda, dan jika demikian, untuk meminta salinan Data peribadi tersebut;
  • Hak untuk meminta Stripe memperbetulkan atau mengemas kini Data Peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap atau yang tidak terkini;
  • Hak untuk meminta Stripe untuk menghapuskan Data Peribadi anda dalam keadaan tertentu yang telah diperuntukkan oleh undang-undang;
  • Hak untuk meminta Stripe untuk menyekat penggunaan Data Peribadi anda dalam keadaan tertentu, seperti ketika Stripe mempertimbangkan permintaan lain yang telah dihantarkan oleh anda (termasuk permintaan untuk Stripe mengemas kini Data peribadi anda);
  • Hak untuk meminta kami untuk mengekspotkan Data Peribadi anda yang kami simpan ke syarikat lain, jika boleh dilaksanakan secara teknikal;
  • Apabila pemprosesan Data Peribadi anda berdasarkan persetujuan yang anda telah berikan sebelumnya, anda berhak untuk menarik balik persetujuan anda pada bila-bila masa; dan/atau
  • Dalam beberapa kes, Anda juga berhak untuk membantah pemprosesan Data Peribadi anda pada bila-bila masa dalam keadaan tertentu.

d. Proses untuk menguatkuasakan hak perlindungan data

Untuk menguatkuasakan hak perlindungan data anda sila juga merujuk ke Stripe Privacy Center. Kami akan memenuhi permintaan anda setakat yang dikehendaki oleh undang-undang yang terpakai. Kami tidak akan membalas permintaan jika kami tidak lagi menyimpan Data peribadi anda. Sekiranya anda merasakan bahawa anda tidak mendapat balasan yang memuaskan daripada kami, anda mungkin berhak untuk berunding dengan pihak berkuasa perlindungan data di negara anda berdasarkan undang-undang yang terpakai.

Untuk melindungi anda, kami mungkin perlu mengesahkan identiti anda sebelum membalas permintaan anda, seperti mengesahkan bahawa alamat e-mel dari mana anda menghantar permintaan tersebut mengukit alamat e-mel anda yang kami ada dalam fail kami. Sekiranya kami tidak lagi perlu memproseskan Data Peribadi mengenai anda untuk menyediakan Perkhidmatan kami, kami tidak akan menyimpankan, memperolehi atau memproseskan maklumat tambahan mengenali anda bagi tujuan untuk membalas permintaan anda.

Sekiranya anda adalah Pelanggan Pengguna Stripe, sila tujukan permintaan anda kepada Pengguna tersebut secara langsung. Sebagai contoh, jika anda membuat, atau telah membuat, pembelian daripada pedagang yang menggunakan Stripe sebagai pemproses pembayaran, dan anda mempunyai permintaan yang berkaitan dengan maklumat pembayaran yang anda telah memberikan sebagai bagian dari transaksi pembelian tersebut, maka anda harus menangani permintaan anda terus kepada peniaga tersebut.

6. Keselamatan dan Penyimpanan

Kami berusaha untuk menyediakan tahap keselamatan yang sesuai dengan risiko yang berkaitan dengan pemprosesan Data Peribadi. Kami mengekalkan langkah-langkah organisasi, teknikal dan pentadbiran yang dirancang untuk melindungi Data Peribadid dilindungi oleh Dasar Privasi ini daripada akses, pemusnahan, kehilangan, perubahan atau penyalahgunaan yang tidak dibenarkan. Data Peribadi anda hanya dapat diakseskan oleh sebilangan kecil kakitangan yang memerlukan akses ke maklumat tersebut untuk menjalankan tugas mereka. Malangnya, tidak ada sistem penghantaran atau penyimpanan data yang dijamin selamat 100%. Sekiranya anda mempunyai alasan untuk mempercayai bahawa interaksi anda dengan kami tidak lagi selamat (e.g., jika anda merasakan keselamatan akaun anda telah terganggu), sila menghubungi kami dengan segera.

Kami menyimpan Data Peribadi anda selama kami menyediakan Perkhidmatan tersebut kepada anda atau Pengguna kami (sebagaimana yang terpakai). Walaupun setelah kami berhenti menyediakan Perkhidmatan tersebut kepada anda secara langsung atau tidak langsung, dan walaupun anda telah menutup akaun Stripe atau meyelesaikan transaksi dengan Pengguna Stripe, kami menyimpan Data Peribadi anda untuk mematuhi kewajipan undang-undang dan peraturan kami. Kami juga boleh menyimpannya untuk membantu kami dengan aktiviti-aktiviti pemantauan, pengesanan dan pencegahan penipuan. Kami juga menyimpan Data Peribadi untuk mematuhi kewajipan pelaporan cukai, perakaunan, dan kewangan kami, di mana kami diminta untuk menyimpan data dengan komitmen kontrak kami kepada rakan kewangan kami, dan di mana penyimpanan data dimandatkan oleh kaedah pembayaran yang telah digunakan oleh anda. Dalam semua kes di mana kami menyimpan data, kami melaksanakannya bersamaan dengan tempoh had dan kewajipan penyimpanan rekod yang dikenakan oleh undang-undang yang terpakai.

7. Pemindahan Data Antarabangsa

Kami adalah perniagaan global. Data Peribadi mungkin disimpan dan diproseskan di negara yang mana kami menjalankan perniagaan atau di mana penyedia perkhidmatan kami menjalankan perniagaan. Kami mungkin memindahkan Data Peribadi anda ke negara selain daripada negara anda, termasuk Amerika. Negara-negara tersebut mungkin ada peraturan perlindungan data yang berbeza dengan negara anda. Semasa kami memindahkan Data Peribadi ke luar negara, kami mengambil langkah-langkah untuk mematuhi undang-undang perlindungan data yang terpakai yang berkaitan dengan pemindahan tersebut. Pegawai-pegawai (seperti pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang atau pihak berkuasa keselamatan) di negara-negara lain tersebut mungkin berhak untuk mengakseskan Data Peribadi anda.

Sekiranya anda berada di Kawasan Ekonomi Eropah (“EEA”), UK atau Switzerland, kami mematuhi undang-undang yang terpakai untuk menyediakan tahap perlindungan data yang bersesuaian untuk pemindahan Data Peribadi anda ke Amerika. Untuk maklumat lebih lanjut, sila merujuk ke Stripe Privacy Center. Sekiranya undang-undang terpakai memperlukan mekanisme pemindahan data sah, kami menggunakan satu atau lebih berikut: Klausa Kontrak Piawai EU dengan penerima data di luar EEA atau UK, pengesahan bahawa penrima telah melaksanakan Binding Corporate Rules. Atau undang-undang lain yang tersedia bagi kami berdasarkan undang-undang yang terpakai.

Walaupun Stripe Inc. tetap diperakui sendiri di bawah E.U.-U.S. Privacy Shield dan Swiss-U.S. Privacy Sheild, pada masa ini ia tidak bergantung pada kerangka kerja ini untuk pemindahan data peribadi ke U.S. Untuk maklumat lebih lanjut, sila merujuk ke Stripe Privacy Center.

8. Penggunaan oleh Kanak-kanak di bawah umur

Perkhidmatan tersebut tidak ditujukan kepada kanak-kanak di bawah umur 13 tahun, dan kami meminta supaya mereka tidak memberikan Data Peribadi mereka melalui Perkhidmatan tersebut. Di beberapa negara, kami mungkin mengenakan had usia yang lebih tinggi seperti yang disyaratkan oleh undang-undang yang terpakai. Kami tidak menjual Data Peribadi Pelanggan, Pelawat atau Pengguna, termasuk mereka yang berumur antara 13 hingga 16 tahun.

9. Kemas Kini Pada Dasar Privasi ini

Kami mungkin mengubah Dasar Privasi ini dari semasa ke semasa untuk mencerminkan perkhidmatan baru, perubahan dalam amalan Data Peribadi kami atau undang-undang yang terpakai. “Terakhir dikemas kini” bahagian di atas di atas Dasar Privasi ini menunjukkan tarikh Dasar Privasi ini terakshir disemak. Semua perubahan adalah terpakai apabila kami memaparkan Dasar Privasi yang disemak di dalam Perkhidmatan tersebut.

Kami mungkin menyediakan kepada anda penzahiran dan amaran mengenai Dasar Privasi atau Data Peribadi dikumpulkan dengan memaparkannya di dalam laman web kami dan, jika anda adalah seorang Pengguna, dengan menghubungi anda melalui Papan Pemuka Stripe, alamat e-mel dan/atau alamat fizikal yang disenaraikan di akan Stripe anda.

Sekiranya undang-undang terpakai menghendaki kami mendapatkan persetujuan anda atau memberikan notis mengikut dengan cara yang ditentukan sebelum membuat perubahan pada Dasar Privasi ini yang terpakai kepada anda, kami akan menyediakan notis yang diperlukan tersebut dan kami akan mendapatkan persetujuan anda yang diperlukan.

10. Pautan ke Laman Web Lain

Perkhidmatan tersebut mungkin menyediakan kemampuan untuk dipautkan ke perkhidmatan atas talian lain. Perkhidmatan atas talian tersebut mungkin beroperasi secara bebas daripada kami dan/atau mungkin mempunyai notis atau dasar privasi mereka sendiri, dan kami menasihati anda dengan kuat untuk semak semulanya. Sekiranya terdapat perkhidmatan atas talian yang dipautkan ke Perkhidmatan kami yang tidak dimiliki atau dikendalikan oleh kami, atau tidak mengaku dilindungi oleh Dasar Privasi ini, kami tidak bertanggungjawab untuknya dan/atau ia tidak dilindungi oleh Dasar Privasi ini. Sila merujuk ke dasar privasi yang berkaitan dengan perkhidmatan atas talian tersebut.

11. Pengawal dan Perunutukan Khusus Bidang Kuasa

Bergantung pada aktiviti, Stripe bertindak sebagai Pengawal dan Pemproses. Untuk Maklumat Lebih Lanjut. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai entiti Stripe yang bertanggungjawab di dalam Dasar Privasi ini. Ketahui Lebih Lanjut.

Australia

Sekiranya anda ialah seorang penduduk Australia, dan anda tidak berpuas hati dengan pengendalian kami mengenai sebarang aduan yang anda kemukakan di dalam Dasar Privas ini, anda mungkin ingin menghubungi Office of the Australian Information Commissioner.

EEA

Untuk menguatkuasakan hak anda, anda boleh menghubungi DPO kami. Sekiranya anda ialah seorang penduduk EEA atau kami telah mengenal pasti Stripe Payments Europe Limited sebagai pengawal data anda, dan kami percaya bahawa kami memproseskan maklumat anda di dalam skop Peraturan Perlindungan Data Umum (GDPR), anda boleh menghantar pertanyaan atau aduan anda ke Office of the Data Protection Commissioner. Sekiranya anda ialah seorang penduduk UK, anda boleh menghantar pertanyaan atau kebimbangan anda ke Information Commissioner’s Office UK.

Brazil

Stripe memproseskan data peribadi orang di Brazil sesuai dengan Lei Geral de Proteção de Dados Pessoais (LGPD). Dasar Privasi ini (dan Dasar Kuki) menjelaskan kategori-kategori dan kepingan data peribadi yang tertentu yang dikumpulkan oleh kami mengenai anda, kategori-kategori sumber dari mana data peribadi tersebut dikumpulkan, tujuan perniagaan untuk mengumpulkan data peribadi tersebut, dan kategori-kategori pihak ketiga yang dengannya maklumat tersebut dikongsi. LGPD memberi anda hak meminta maklumat mengenai pemprosesan data peribadi anda oleh kami dan hak untuk meminta kami untuk menghapuskan data peribadi anda. Untuk menguatkuasakan hak anda, sila menghubungi DPO kami.

Indonesia

Seperti yang dinyatakan dalam Dasar Privasi ini, “undang-undang yang terpakai” termasuk Undang-undang No. 11 tahun 2008 seperti yang diubah oleh Undang-undang No. 19 tahun 2016 mengenai Maklumat dan Transaksi Elektronik, Peraturan Pemerintah No. 71 tahun 2019 mengenai Pelaksanaan Sistem dan Transaksi Elektronik, dan Peraturan Menteri Komunikasi dan Informatika No. 20 tahun 2016 mengenai Perlindungan Data Peribadi dalam Sistem Elektronik dan “Data Peribadi” termasuk “data peribadi” seperti yang ditentukan dalam undang-undang tersebut.

Malaysia

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau aduan mengenai Dasar Privasi ini, sila menghubungi DPO kami.

Mexico

Penduduk-penduduk Mexico boleh menguatkuasakan hak data peribadi mereka untuk akses, pembetulan, penghapusan, penentangan atau pembatalan dalam undang-undang yang terpakai. Anda mungking diberikan maklumat lebih lanjut mengenai langkah-langkah untuk menguatkuasakan hak privasi anda, termasuk pengesahan identiti, jangka masa, cara untuk menghubungi organisasi yang akan membalas permintaan untuk maklumat lebih lanjut anda, dan bagaimana permintaan anda dapat dipenuhi. Sekiranya anda ialah seorang penduduk Mexico dan ialah seorang Pelanggan Pengguna Stripe, sila menghantar permintaan anda secara langsung kepada Pengguna Stripe dengan siapa anda berkongsi maklumat peribadi anda.

Thailand

Penduduk Thailand mungkin mempunyai hak tambahan berdasarkan undang-undang yang terpakai. Sekiranya kami memproseskan Data Peribadi anda berdasarkan kewajipan undang-undang atau hak kontrak, dan anda tidak memberikan kami maklumat peribadi anda, kami mungkin tidak dapat memberikan anda perkhidmatan secara sah.

Amerika - California

Sekiranya anda ialah seorang pengguna yang berada di California, kami memproses data peribadi anda sesuai dengan California Consumer Privacy Act (CCPA). Bahagian ini menyatakan butiran tambahan mengenai maklumat peribadi yang kami mengumpulkan dan mengguna untuk tujuan CCPA.

a. Bagaimana Kami Mengumpulkan, Menggunakan, dan Menzahirkan Data Peribadi anda

Bahagian Data Peribadi yang Dikumpulkan oleh Kami menerangkan maklumat peribadi yang kami mungking mengumpulkan mengenai anda, termasuk kategori-kategori sumber maklumat tersebut. Kami mengumpulkan maklumat ini untuk tujuan-tujuan yang telah dijelaskan di dalam bahagian We collect this information for the purposes described in the Bagaimana Kami Menggunakan Data Peribadi. Kami berkongsi maklumat ini seperti yang dijelaskan di dalam bahagian Bagaimana Kami Menzahirkan Data Peribadi. Stripe menggunakan kuki, termasuk kuki iklan, seperti yang dijelaskan dalam Dasar Kuki kami.

b. Hak dan Pilihan CCPA anda

Sebagai Pengguna California dan terakluk kepada batasan tertentu di bawah CCPA, anda mempunyai pilihan mengenai penggunaan dan penzahiran data peribadi anda:

  • Menguatkuasakan hak untuk mengetahui: Anda boleh meminta maklumat tersebut mengenai maklumat peribadi yang kami telah kumpulkan mengenai anda:
    • kategori-kategori dan kepingan khusus maklumat peribadi yang kami telah kumpulkan mengenai anda;
    • kategori-kategori sumber dari mana kami mengumpulkan maklumat peribadi tersebut;
    • tujuan perniagaan atau komersial untuk sebab kami mengumpulkan maklumat peribadi tersebut;
    • kategori-kategori pihak ketiga dengan siapa kami berkongsi maklumat peribadi tersebut; and
    • kategori-kategori maklumat peribadi mengenai anda yang kami menzahirkan untuk tujuan perniagaan, dan kategori-kategori pihak ketiga yang kami menzahirkan maklumat tersebut untuk tujuan perniagaan.
  • Menguatkuasakan hak untuk menghapus: Anda boleh meminta kami untuk menghapuskan maklumat peribadi yang kami telah mengumpulkan mengenai anda, terakluk kepada batasan tertentu berdasarkan undang-undang yang terpakai.
  • Menguatkuasakan hak untuk opt-out dari penjualan: Anda boleh meminta untuk opt out dari apa-apa penjualan maklumat peribadi anda yang mungkin berlaku. Seperti yang dinyatakan di dalam Pengiklanan, kami tidak mengguna, menyewa atau menjual Data Peribadi Pelanggan Pengguna kami untuk pengiklanan interest-based. Kami tidak menjual atau menyewa Data Peribadi Pengguna kami, Pelanggan mereka atau pelawat Lamn Web kami.
  • Tanpa diskriminasi: CCPA memperuntukkan bahawa anda tidak boleh didiskriminasi kerana menguatkuasakan hak-hak ini.

Untuk menghantar permintaan untuk menguatkuasakan mana-mana hak yang dijelaskan di atas, sila menghubungi DPO kami.

SEMUA

Semasa menguatkuasakan hak anda, kami mungkin perlu mengesahkan identiti anda sebelum menjawab permintaan anda, seperti mengesahkan bahawa alamat e-mel dari mana anda menghantar permintaan tersebut sesuai dengan alamat e-mel kami miliki. Pengesahan berdasarkan dokumen pengenalan yang sah dan dikeluarkan oleh kerajaan mungkin diperlukan. Sekiranya anda adalah Pelanggan Pengguna Stripe, sila menghantar permintaan anda terus ke Pengguna Stripe tersebut dengan siapa anda telah berkongsi maklumat peribadi anda.

12. Hubungi Kami

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau aduan mengenai Dasar Privasi ini, sila menghubungi kami atau hantarkan mel seperti yang terdapat di dalam Privacy Center kami.

On this page